Hyppää sisältöön

Jushtshenko: Kaasusopimus ei vaikuta ulkopolitiikkaan

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko vakuuttaa, ettei Ukrainan ulkopolitiikka muutu Venäjän kanssa tehdyn maakaasusopimuksen myötä.

Suomeen EU:n ja Ukrainan huippukokoukseen saapuneen Jushtshenkon mukaan Ukrainan tavoitteena on edelleen jäsenyys sekä EU:ssa, maailman kauppajärjestössä WTO:ssa että sotilasliitto Natossa.

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjä olisi kaasusopimuksen ehtona vaatinut Ukrainaa hillitsemään lähentymistään länteen.

Aamupäivällä Jushtshenko tapasi presidentti Tarja Halosen. Neuvotteluissa Jushtshenko kertoi, että Ukraina pyrkii EU:hun mahdollisimman pian.

Hän tyrmäsi kaikki epäilyt siitä, että Venäjä-mielisen pääministerin takia Ukrainan ulkopolitiikka olisi jotenkin muuttunut. EU on toistaiseksi varonut antamasta Ukrainalle mitään lupausta jäsenyydestä.

- Näissä neuvotteluissa tavoitteeni on, että voimme aloittaa vuonna 2008 lähentymisneuvottelut, jotka johtavat lopulta Ukrainan EU-jäsenyyteen, Jushtshenko sanoi.

Hänen mukaansa yhdistyminen Eurooppaan tarkoittaa oikeudellista ja poliittista yhteistyötä, mutta myös puolustus- ja sotilasyhteistyötä. - Sen takia liittymisemme puolustusliitto Natoon on jo loppusuoralla.

Ukraina ei ole kuitenkaan vielä jättänyt Nato-hakemustaan. Lisäksi länteen suuntautuneen Jushtshenkon ja venäläismielisen pääministerin Viktor Janukovitshin näkemykset eroavat selvästi toisistaan. Venäjäkään ei katso hyvällä Naton tiivistymistä rajoilleen.

Lehti: Venäjä painostanut Ukrainaa kaasusopimuksella

Venäläinen Kommersant-lehti kirjoitti, että Ukraina olisi halvemman maakaasun saamiseksi suostunut useisiin Venäjän poliittisiin vaatimuksiin, kuten pyyntöön hidastaa Natoon pyrkimistä.

Lehden mukaan Ukraina sallisi venäläislaivaston jäämisen Sevastopolin tukikohtaan vielä vuoden 2017 jälkeenkin, jolloin sopimus umpeutuu. Jushtshenko kiistää lehden väitteet.

Presidentti Tarja Halonen esitti tukensa Ukrainan pyrkimyksille kehittää yhteistyötään lännen kanssa. Halonen painotti Ukrainan WTO-jäsenyyden tärkeyttä. Sitä kautta tulee toteutettua myös monet EU:n vaatimat uudistustarpeet.

EU:n ja Ukrainan välinen varsinainen huippukokous on perjantaina. EU on varonut antamasta jäsenyyslupausta Ukrainalle.

Halonen painotti, että uudistukset on joka tapauksessa tärkeää viedä läpi.

.
.