Hyppää sisältöön

Sairaalabakteerin kantajien kohtelussa suuret erot

Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevia sairaalabakteerien kantajia kohdellaan Suomessa epäyhtenäisesti.

Turussa pitkäaikaisessa laitoshoidossa oleva MRSA-bakteerin kantaja eristetään täysin muista potilaista ja bakteerista varoitetaan potilashuoneen ovessa olevin lapuin. Sen sijaan Tampereella MRSA-bakteerin kantajaa ei eristetä eikä tartunnasta kerrota samassa huoneessa oleville potilaille tai näiden omaisille.

TYKS:in ja TAYS:in infektiolääkärit selittävät Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien erilaista toimintalinjaa tartuntatutkimusten erilaisella tulkinnalla.

Suomessa ei ole myöskään tahoa, joka ohjeistaisi ja valvoisi laitosten toimintaa. Yksittäisen ihmisen kohtelu ja elämän viimeisten vuosien laatu määräytyy siis sen perustella missä päin Suomea sattuu asumaan.

Antibiooteille vastuskykyiset sairaalabakteerit ovat kasvava ongelma Suomessa. MRSA-bakteerin voi saada kuka tahansa, myös sairaalan ulkopuolelta.

Uusia MRSA-bakteeri tapauksia todettiin viimekin vuonna pitkälti toista tuhatta. Kantajia on Suomessa 10 vuodessa löydetty yhteensä vajaat 6 000. Sairaalabakteerien saaneiden potilaiden epäyhtenäisestä kohtelusta kertoo lisää tämäniltainen Silminnäkijä-raportti TV2 kello 22.35.

.
.