Hyppää sisältöön

Hallituspuolueet sopuun yt-laista

Hallitus on istunnossaan virallisesti hyväksynyt esityksen uudeksi yhteistoimintalaiksi. Presidentin on määrä antaa lakiesitys eduskunnalle perjantaina.

Jatkossa yhteistoimintalaki koskee yrityksiä, joissa on vähintään 20 työntekijää. Aiemmin rajana on ollut 30 työntekijää.

Uusi yt-laki laajenee koskemaan noin 2 800 uutta yritystä ja noin 66 000 työntekijää. Laki laajenee koskemaan myös voittoa tuottamattomia yhteisöjä ja säätiöitä. 20 - 29 työntekijän yrityksille annetaan lain voimaantulon jälkeen kuuden kuukauden siirtymäaika. Lisäksi lakiin kirjataan joitain lievennyksiä - esimerkiksi se, että yt-menettelyn aika kaikissa pienissä yrityksissä on kaksi viikkoa, kun työministeriö esitti joissakin tapauksissa kuuden viikon yt-menettelyä. Yritysten on tulevaisuudessa laadittava vuosittain suunnitelma työntekijöiden määrästä ja erilaisten työsuhteiden käytöstä. Lisäksi työnantajan pitää kertoa yrityksen ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Jos työnantaja laiminlyö velvollisuuksiaan, voivat työntekijät viedä asian oikeuteen. Oikeus voi vaatia tietoja sakon uhalla. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ennakoi Radiouutisille, että torstaina hyväksytty kompromissiesitys kelpaa keskustan kansanedustajille. Myös työmarkkinajärjestöt hyväksyvät tehdyt muutokset. Vaikeinta esityksen nieleminen tulee olemaan Suomen yrittäjille, joka on voimakkaasti vastustanut lain määräysten laajentamista pieniin yrityksiin. Sopu yt-laista syntyi torstain vastaisena yönä työministeri Tarja Filatovin johtamassa työryhmässä. Hallitus hyväksyi esityksen istunnossaan torstaina alkuiltapäivästä. Työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kolmikantaisessa, vuosikausia kestäneessä valmistelussa syntynyt esitys uudeksi yt-laiksi tyssäsi syksyllä hallitukseen, kun ensin RKP ja sitten keskusta ilmoittivat että esitys ei niille kelpaa. Kiista syntyi lain määräysten soveltamisesta myös pieniin, vähintään 20 työntekijän yrityksiin. Nykyisen lain mukaan yt-laki koskee yrityksiä, joissa on vähintään 30 työntekijää. YLE24, RUT

.
.