Hyppää sisältöön

Sähköisessä asioinnissa kehitettävää

Suomi on pudonnut sähköistä asiointia edistävien maiden eturivistä. Mm. Virossa sirulla varustettu henkilökortti on pakollinen ja vaaleissa voi äänestää Internetin kautta.

Sisäministeriön kansliapäällikön Ritva Viljasen mielestä valtion tulisi edistää verkkoasioinnissa tarvittavan sähköisen identiteetin kehittämistä.

Viljasen mukaan olisi hyvä, että valtio antaisi esimerkiksi sähköiset henkilökortit määräajaksi ilmaiseksi. Lisäksi hän toivoo elinkeinoelämää mukaan niin, että tietokoneiden rakentajat asentaisivat koneisiin valmiiksi älykortin lukijat ja asentaisivat myös niiden lukemiseen tarvittavat ohjelmat valmiiksi.

Suomi oli maailman ensimmäinen maa, joka vuonna 1999 otti käyttöön sähköisen henkilökortin. Kyse on henkilöllisyystodistuksesta, jonka sirukortti sisältää tiedot kortin haltijasta. Asettamalla kortin tietokoneeseen voi käyttää sekä julkisia että kaupallisia, kuten pankkipalveluja.

Esimerkiksi Kelan nettisivuilla opiskelija voi palauttaa, perua tai lakkauttaa opintotuen sekä selvittää opintotuen haku- ja maksutiedot.

Hyvän alun jälkeen vauhti kuitenkin hiipui, sähköisen kortin haltijoita on vain noin 100 000. Kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan jouduttiin kuplaan, jossa ihmiset eivät hanki korttia, koska palveluja on niin vähän ja toisaalta palveluja ei tuoteta, koska käyttäjiä on niin vähän.

Valtion pitää Viljasen mukaan nyt puhkaista tämä kupla. Lisäksi kyse on kansalaisten tuskastumisesta eri palveluiden käyttäjätunnuksiin ja niiden muistamiseen. Sähköinen identiteetti tekisi ne tarpeettomaksi.

Virossa sähköinen henkilökortti otettiin pakollisena käyttöön vuonna 2002, nyt niitä on jaettu jo yli miljoona. Viron koko väkiluku on 1,4 miljoonaa.

Viime vuonna Viro tarjosi kansalaisille mahdollisuuden äänestää valtakunnallisissa vaaleissa netin kautta. Vaikka vain pari prosenttia käytti tätä mahdollisuutta, tie on avattu. Suomessa päätettiin lykätä sähköistä äänestyskokeilua vuoden 2008 kunnallisvaaleihin.

.
.