Hyppää sisältöön

Kansanedustajien tv-luvat kunnossa

Viestintävirasto antoi torstaina tietoja kansanedustajien tv-lupamaksuista. Tv-maksurekisterin mukaan valtaosalla edustajista tv-maksut ovat kunnossa.

Kolme kansanedustajaa on kuitenkin hankkinut tv-luvan kakkosasuntoonsa vasta sen jälkeen, kun maksuista oli Suomessa alkanut keskustelu. Säännösten mukaan kakkosasuntoon on oltava oma lupa, jos asunnossa on televisio.

Yleisradion hallintoneuvoston jäsen ja entinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok.) lunasti kakkosluvan Viestintäviraston ilmoituksen mukaan 18. lokakuuta eli viisi päivää sen jälkeen, kun päättäjien luvista alettiin Suomessa kohista.

Sasilla on ennestään ollut tv-lupa asunnossaan kotikaupungissaan Tampereella.

Sasi kertoi Ylen Uutisille, että hän on katsonut Helsingin-asunnossa televisiota kaksi vuotta ilman tv-lupaa. Hän kertoi luulleensa, että maksu on hoidettu. Kun tv-luvat nousivat otsikoihin, Sasi oli hankkinut luvan huomattuaan, ettei kakkosasunnossa sitä ollutkaan.

Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Hannu Hoskonen (kesk.) hankki kakkosluvan 17. lokakuuta. Kansanedustaja Juha Rehulan (kesk.) perheeseen otettiin toinen lupa 19. lokakuuta.

Molemmat kansanedustajat kertoivat, että he hankkivat kakkosasuntoihinsa televisiovastaanottimet vasta kun olivat tehneet tv-maksuilmoituksen.

Viestintävirasto ei voinut antaa tietoja aivan kaikkien kansanedustajien luvista, sillä osalla edustajista on salainen osoite, lupa on eri osoitteessa kuin minkä edustajat ovat ilmoittaneet eduskunnalle, lupa on hankittu kansanedustajan yrityksen nimissä tai lupa on otettu aivan eri henkilön nimelle.

Esimerkiksi kansanedustaja Lyly Rajalalla (kok.) ei ole rekisterin mukaan tv-lupaa. Rajala mukaan hän kuitenkin maksaa kahta lupaa, jotka ovat toisten henkilöiden nimissä. Heidän nimiään Rajala ei halua kertoa.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan Paula Risikon ja keskustan Mikko Alatalon tv-luvat on otettu yritysten nimiin.

Keskustan kansanedustajat Tapani Tölli (kesk.) ja Inkeri Kerola kertoivat, ettei heillä ole televisiota eikä siten tv-lupaakaan.

Viestintävirasto luovutti tietoja tv-maksurekisteristä Ylen Uutisten ja Helsingin Sanomien asiakirjapyyntöjen johdosta.

Päättäjien tv-maksutietojen julkisuudesta puhkesi keskustelu kolmisen viikkoa sitten sen jälkeen, kun pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli paheksunut Suomen Tietotoimiston ministereille tekemää kyselyä tv-maksun maksamisesta.

Taustalla oli alkujaan Ruotsissa syntynyt kohu porvarihallituksen ministereiden tv-lupien puuttumisesta.

YLE24

.
.