Hyppää sisältöön

Kysely: Suomalaiset lyhentäisivät siviilipalvelusta

Yli puolet suomalaisista pitää siviilipalvelusta liian pitkänä, ilmenee Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 54 % katsoo, että siviilipalvelusaikaa pitäisi lyhentää ainakin jonkin verran nykyisestä 13 kuukaudesta. 33 % kyselyyn vastanneista pitäisi palvelusajan ennallaan ja 12 % pidentäisi sitä.

Palvelusajan lyhentämistä kannattavat etenkin SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajan. Kyselyyn vastanneista demareista siviilipalvelusaikaa lyhentäisi 55 %, vasemmistoliittolaisista 45 % ja vihreistä 54 %. Keskustan kannattajista palvelusaikaa lyhentäisi 40 %, kokoomuslaisista 41 %. Naiset ja ylemmät toimihenkilöt kannattivat lyhyempää siviilipalveluaikaa miehiä, nuoria ja maanviljelijöitä enemmän.

Suomen Gallupin tekemään kyselyyn vastasi 1 001 henkilöä. Puhelimitse tehty haastattelu toteutettiin 24.10. - 1.11., ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala totesi syyskuussa maanpuolustuskurssin avajaispuheessaan, että siviilipalvelusaika pitäisi lyhentää 12 kuukauteen. Siviilipalvelusaikaa pohtinut työryhmä puolestaan pitäisi palvelusajan 13 kuukaudessa, mutta jakaisi ajan niin, että varsinainen palvelusaika kattaisi 12 kuukautta, minkä lisäksi siviilipalvelusmies kävisi kuukauden mittaisen kertauskoulutuksen.

.
.