Hyppää sisältöön

Huhtiniemessä unohdettu hautausmaa?

Lappeenrannan Huhtiniemestä löytyneet vainajat saattavat olla unohdetun ortodoksihautausmaan vainajia, sanoo historiantutkija Heikki Rantatupa.

Sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelema Rantatupa sanoo löytäneensä vanhasta kartasta Huhtiniemen tienoilta ortodoksihautausmaan, mikä viittaa siihen, etteivät vainajat olisi jatkosodan aikaisia rintamakarkureita.

- Ei voida sanoa, että Huhtiniemen arvoitus ratkesi kokonaan, mutta kyllä tämä kartta osviittaa antaa, Rantatupa arvioi.

Vanhojen karttojen tutkimukseen erikoistunut Rantatupa löysi unohdetun hautausmaan vuoden 1838 Lappeenrannan vanhasta kartasta skannatessaan kartta-aineistoa tutkimuksiaan varten.

Kartan hautausmaa sekä Huhtiniemestä äsken kaivettu esineistö liittyvät todennäköisesti toisiinsa, sanoo Jyväskylän yliopiston historian laitoksella erikoistutkijana työskentelevä Rantatupa.

Haudasta on löytynyt mm. ortodoksiristejä, riipuksia, luunappeja ja kangaspaloja. Vainajat oli haudattu ortodoksien tapaan.

Rantatupa pitää mahdollisena, että Lappeenrannassa olisi muitakin unohdettuja hautapaikkoja, joista ei ole säilynyt tietoa jälkipolville. Heikki Rantatupa muistuttaa Lappeenrannan alueen kuuluneen 1700-luvulla Venäjälle, kun muu Suomi oli vielä Ruotsin vallan alla. Alueella vaikutti hänen mukaansa voimakkaasti ortodoksinen kulttuuri.

Huhtiniemen kaivauksista ja löytyneistä vainajista tutkijat ovat luvanneet kertoa tietoa vuoden loppuun mennessä. Tutkijat ovat korostaneet, ettei mitään vaihtoehtoa ole suljettu pois, kun vainajien alkuperää selvitetään.

.
.