Hyppää sisältöön

Oikeusasiamies: Vauvatutkimuksessa virheitä

Kansanterveyslaitoksen ja Valion yhteisessä äidinmaidonkorviketutkimuksessa on havaittu useita virheitä. Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio puuttuu muun muassa siihen, kuinka vanhemmille on kerrottu heidän vauvojensa käyttämisestä tutkimuksessa.

Findia-tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, pieneneekö diabeteksen riski, jos lehmänmaidon insuliini poistetaan vauvojen ruokavaliosta kuuden ensimmäisen elinkuukauden aikana.

Tutkimusta varten tuhansilta vauvoilta on otettu napaverinäytteitä. Osa vanhemmista on kuullut asiasta vasta sen jälkeen, kun verinäyte on jo otettu. Näytteiden perusteella tutkijat ovat valinneet 1 200 vauvaa, joilla on perinnöllinen alttius sairastua lapsuusiän diabetekseen. Tutkimus jatkuu edelleen näiden vauvojen osalta. Paunion mukaan tutkijat syyllistyivät ensimmäiseen virheeseen heti tutkimuksen alussa, koska he aloittivat tutkimuksen jo ennen varsinaista lupaa. Lisäksi Paunio pitää arveluttavana, ettei vanhemmille jaetussa tiedotteessa mainittu tutkimuksen johtajan suhdetta sen merkittävään rahoittajaan Valioon. Valiolla on patentti tutkimuksessa käytetyn korvikkeen valmistusmenetelmään, ja patentin edunsaaja on tutkimuksen johtaja. Vanhemmille annettua suostumisasiakirjaa oikeusasiamies arvostelee kovin sanoin. Sen puutteiden vuoksi vanhemmilla ei ole ollut riittäviä tietoja tutkimuksesta, jotta nämä olisivat voineet olla siitä tietoisia lain edellyttämällä tavalla, Paunio katsoo. Lisäksi tutkimussuunnitelmaa on muutettu tutkimuksen aikana viisi kertaa, mutta muutoksista ei ole kerrottu vanhemmille. YLE24

.
.