Hyppää sisältöön

Nuorista isoa osaa kohdeltu seksuaalisesti kaltoin

Väestöliitto

Väestöliiton seksuaaliterveystutkimuksen ennakkotiedoista selviää, että kahdeksasluokkalaisista pojista neljä prosenttia ja tytöistä reilut kaksi prosenttia on pakotettu yhdyntään tai muunlaiseen seksiin.

- Väkivallan kokemukset traumatisoivat uhreja vaikeasti ja syntyneet kustannukset yhteiskunnalle ovat arviolta noin 90 miljoonaa euroa vuodessa, kertoo Väestöliiton toimitusjohtaja Helena Hiila.

- Uhrit syyllistävät itsensä, minkä seurauksena he alkavat eristäytyä, kärsivät sosiaalisista ongelmista ja monimuotoisista fyysisistä oireiluista. Uudelleen raiskauksen uhriksi joutuu noin 30 prosenttia, Hiila jatkaa.

Poikien tilanne huonontunut nopeasti

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren mukaan sekä tyttöjen että poikien kehitys on turvatonta. Poikien tilanne näyttäisi huonontuneen nopeammin kuin tyttöjen.

- Poikien seksuaalisuutta ei ilmeisesti osata suojata, koska ilmiön on katsottu kohdistuvan enemmän tyttöihin, Cacciatore sanoo.

Kaltoinkohtelu voi olla nimittelyn, koskettelun tai raiskauksen lisäksi esimerkiksi pakottamista katsomaan pornofilmejä tai itsetyydytystä.

Asiantuntijat ovat huolissaan varsinkin pojista, koska heitä ei näy hoitopaikoissa. Nuoren on kuitenkin hyvin vaikea yrittää selvitä tapahtuneesta yksin.

- Pojille häpeä on vieläkin suurempi kuin tytöille. Esimerkiksi raiskauksesta kertominen uhkaa miehuutta, erikoissairaanhoitaja ja kliininen seksologi Tarja Sandberg toteaa.

Vuosina 1998 - 1999 viranomaisten tietoon tuli vuoden aikana 778 lapsen hyväksikäytön epäilyä. Poliisin arvioiden mukaan Suomessa tapahtuu noin 10 000 raiskausta vuosittain, joista ilmoituksia viran­omaisille tehdään vain noin 700. Lisäksi tytöistä lähes joka kymmenes ja pojistakin kuusi prosenttia on joutunut kokemaan omien intiimialueidensa koskettelua vastoin tahtoaan. Seksuaalinen nimittely yleistä Varsinaisen fyysisen koskemattomuuden rikkomisen lisäksi hyvin yleistä nuorten keskuudessa on seksuaalisuuteen liittyvä nimittely. Sitä voi olla vaikkapa huoraksi, lesboksi tai homoksi haukkuminen ja huutelu. Tytöt joutuvat kestämään nimittelyä useammin kuin pojat. Väestöliiton seksuaaliterveystutkimukseen vastasi viime keväänä 30 000 kahdeksasluokkalaista.

Seksuaalisen kaltoinkohtelun uhriksi joutuneiden nuorten tilanne on vaikea, koska heillä ei ole keinoja käsitellä tapahtunutta. Jos nuori ei saa tukea ja apua, esimerkiksi uuden raiskauksen riski on suuri.

Väestöliiton mukaan avun saaminen voi olla vaikeaa. Seksuaalista kaltoinkohtelua ei yleensä osata tunnistaa terveydenhuollossa, nuoria ei ohjata hoitoon ja hoitopaikoista on pulaa.

.
.