Hyppää sisältöön

Khiamin iskun syyt jäänevät auki?

Kapteeniluutnantti Jarno Mäkisen ja kolmen muun YK-tarkkailijan kuolemaan johtaneen Israelin ilmaiskun syyt jäänevät ilman vastausta, kertoo TV1:n Ykkösdokumentti.

Ykkösdokumentin tavoittamat YK- ja suomalaislähteet ovat pettyneitä, koska Israel ei antanut kaivattuja lisäselvityksiä. Israel ei myöskään sallinut tutkijoiden tapaavan niitä Israelin armeijan henkilöitä, jotka olivat vastuussa Khiamin tarkkailuaseman maalittamisesta ja täsmäpommin pudottamisesta.

Salaisessa selonteossaan Israel myöntää tuhonneensa aseman tarkoituksella, mutta manuaalisessa datansiirrossa tapahtuneen inhimillisen erehdyksen tuloksena. Israelin mukaan Khiamin aseman YK-määrite oli pudonnut. Väitettä on ollut mahdoton tarkistaa, ja monet tarkkailijat uskovat Israelin halunneen eliminoida YK-aseman sodan kriittisessä vaiheessa.

Raportin mukaan Israel on tehnyt asevoimiensa keskuudessa syyttämättä jättämispäätöksen, mikä vaikeuttaa tapauksen rikosoikeudellista käsittelyä. Israel on kuitenkin valmis vahingonkorvauksiin.

Salaisissa raporteissa YK:n ja Israelin näkemykset eroavat mm. siinä, oliko Khiamin aseman lähistöllä kaatuneita Hizbollah-sotilaita. YK-lähteiden mukaan Hizbollahin sissejä oli iskujen aikana 200 - 350 metrin päässä asemasta, mikä on alueella tavanomaista.

Khiamisssa tarkkailijan menettänyt Kanada aikoo kuitenkin jatkaa tutkimuksia paikan päällä, kertoo dokumentin toimittaja Rauli Virtanen. Suomi ei ryhdy jatkotoimiin, ellei uutta aineistoa jostain tule.

- Suomen mahdollisuudet edetä asiassa ovat minimaaliset ottaen huomioon, että Israel ei ole antanut Ranskallekaan selvitystä siitä, miksi Israelin panssari runsas vuosi sitten ampui Libanonissa ranskalaisen YK-tarkkailijan, Virtanen sanoo.

Asiaa selvittäneen suomalaisen tutkijaryhmän odotetaan julkistavan raporttinsa ensi viikolla.

.
.