Hyppää sisältöön

Rekkajonot suututtavat Virolahdella

Katso TV-uutisten jutut aiheesta (klo 20.30) Haminan palolaitoksen kuvaa hälytysajosta 2.11.2006

Rekkajono Vaalimaan rajanylityspaikalla on pysynyt yön aikana yli 20 kilometrin pituisena. Nuijamaan raja-asemalla rekkojen kerrotaan odottavan rajanylitystä noin 20 kilometrin matkalla, mutta tiiviiksi jonoksi muutettuna niitä riittäisi kahdeksan kilometrin matkalle. Jonon odotetaan pitenevän päivän aikana.

Virolahden asukkaat arvostelevat valtiojohtoa viivyttelystä rekkaongelman ratkaisemisessa.

Rekkasuma tukkii seudun pääväylää, kapeaa valtatie 7:ää. Jono on haitannut paikallisten liikkumista ja toimituksia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jarmo Tulkki manaa myös ympäristövaikutuksia.

- Sitä p:llä alkavaa ainetta on tienvarret täynnä ja se ei kyllä ole mikään naurunasia paikallisille asukkaille eikä ympäristölle, luonnolle.

Kuntalaisten kritiikki kohdistuu etenkin tulliin, jonka mukaan jonoa aletaan purkaa poikkeustoimilla vasta, kun se ulottuu Haminaan.

Virolahden kunta vetoaa nyt valtiojohtoon, jotta rekkojen pääsyä Suomeen rajoitettaisiin. Jonotuskaistaksi levennettävä tien piennar tuo helpotusta tilanteeseen vasta ensi vuonna.

Tulli sai väärää tietoa rekkajonojen syistä Suomen tulli sai Venäjältä väärää tietoa Vaalimaan rekkasuman syistä, kertoo TV-uutiset. Ennätyspitkän jonon syyksi luultiin Venäjän-puoleista onnettomuussumaa. TV-uutisten kuvaaja kävi kuitenkin torstaina läpi kaikki rajalle johtavat pääväylät ja havaitsi, että vain yksi tieosuus oli pahasti tukossa. Lähes 60 kilometriin venynyt Vaalimaan rekkajono purettiin torstaina väkisin, jolloin ongelmat siirtyivät puolessa vuorokaudessa Imatralle ja Nuijamaalle. Liikenneministeriö: Venäjän tulli on tehoton

Itärajan jatkuvat rekkajonot johtuvat Venäjän tullin tehottomuudesta, sanoo liikenneministeri Susanna Huovinen (sd.) Helsingin Sanomissa. Huovisen mukaan suomalaiset ovat joka tasolla yrittäneet vaikuttaa Venäjään, jotta maan tulli saataisiin toimimaan.

Liikenneministeriö aikookin esittää ensi vuoden budjettiin rahoitusta rajapientareen leventämiseksi Haminaan saakka. Hankkeeseen esitetään 2,5 miljoonan euron lisärahaa.

Ministeriön liikennepolitiikan ylijohtaja Harri Cavén sanoo, että neuvottelut venäläisten kanssa ovat sujuneet aina hyvässä hengessä. Ongelmat koskevatkin suunnitelmien täytäntöönpanoja.

Venäjän koneisto on Cavénin mukaan hidas ja näyttää siltä, ettei resursseja ole tarpeeksi. Ehkä joskus puuttuu tahtoakin, ylijohtaja arvostelee Aamulehdessä.