Paavo Lipponen: Suomi on jo EU:n ytimessä

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) selvittää Turun Sanomien kolumnissaan, miksi Suomen kannattaa olla mukana EU:n ytimessä.

Lipposen viesti on suunnattu keskustalle ja sen puheenjohtajalle, pääministeri Matti Vanhaselle. Vanhanen arvioi alkuviikolla Pohjois-Kymen Paasikivi-seuran puheessaan, ettei Suomen pidä pyrkiä EU:n ytimeen, koska ydintä ei enää ole.

Lipposen mukaan Vanhanen on kaivanut keskustan hegemoniapoliittisesta arsenaalista esiin uuden EU-linjan. Lipponen arvelee Suomen halun olla lähellä EY-ydintä aina kaihertaneen keskustaa, joka on nimennyt pyrkimyksen vallan perässä juoksemiseksi ja "tuulen hauisteluksi".

Lipposen mukaan ytimessä ovat ne jäsenmaat, jotka ovat mukana kaikissa keskeisissä yhteistoimintamuodoissa. Ne ovat: Emu rahapolitiikassa, Schengen rajavalvonnassa ja puolustusyhteistyö kriisinhallinnan taistelujoukoissa.

Suomi on mukana näissä kaikissa ja on siis ytimessä. Muun muassa Britannia ja Ruotsi eivät ole, eivätkä siis kuulu ydinryhmään, Lipponen päättelee.

Lipposen mukaan Natosta saa keskustella

Hän huomauttaa myös ajankohtaisesta Nato-keskustelusta, että siitä kyllä saa keskustella, jos on jotain sanottavaa. Pelkkä "kyllä" tai "ei" eivät riitä, vaan tärkeimpiä ovat perustelut. Asia on niin moniulotteinen, että se on selvitettävä samalla, kun valmistellaan seuraava turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko.

Lipposen mukaan uskottavan puolustuskyvyn säilyttäminen on rahakysymys, jota ei voida erottaa poliittisesta kysymyksestä. Puolustusmenojen korottaminen sadalla miljoonalla eurolla ei kuitenkaan riitä mihinkään 2020-luvulle tultaessa, Lipponen laskee.

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen (kesk.) lausunto "lisää rahaa puolustusvoimille tai Natoon" oli Lipposen mielestä osuva tiivistys.