Vuoden luontokirja seuraa elämää lintujärvellä

Suomen WWF on valinnut Vuoden luontokirjaksi teoksen Lintujärvi. Teoksen teksti ja runsaat kuvat ovat Mauri Leivon. Ulkoasusta vastaa graafinen suunnittelija Jyrki Heimonen.

Lintujärvi on palkintoraadin mielestä mukaansa tempaava lukukokemus, joka onnistuu hienosti välittämään lintujärven tunnelmia. Teksti on selkeää ja sujuvaa, ja taitto tukee kuvien ja tekstien luomaa tunnelmaa. Lukija melkein haistaa keväisen ruo’on tuoksun, raati perustelee valintaansa.

Mauri Leivo on Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva porvoolaistunut valokuvaaja, kirjailija ja toimittaja.

Valokuvaus ja retkeily lintujärvillä ovat olleet hänen harrastuksiaan jo yli kolme vuosikymmentä. Hän on myös muun muassa vetänyt lintukursseja ja luontoretkiä Suomessa ja ulkomailla.

Maahengen kustantamassa Lintujärvi-teoksessa Leivo muun muassa kuvaa liejukanan hiippailua luhdalla, kaulushaikaroiden aamukierrosta järven yllä ja ruskosuohaukkojen soidinlentoa.

Kuvien rinnalla kulkee päiväkirjamainen teksti, jossa seurataan ja pohditaan järven ja sen asukkien elämää.

- Kirjasta välittyvien Leivon kokemusten kautta herää vahva halu suojella ja säästää tämän Porvoon lähistöllä sijaitsevan lintujärven kaltaisia elinympäristöjä, sanoi raadin puheenjohtaja Satu Taiveaho voittajateoksen julkistustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Tämänvuotisen luontokirjan valitsi raati, johon kuuluivat WWF:n hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Satu Taiveaho, WWF:n Itämeri-työryhmän jäsen, professori Sakari Kuikka sekä WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Raadin mielestä vuosi 2006 oli erinomainen luontokirjavuosi. Ehdokkaita WWF:n nyt 29. kertaa järjestämään kilpailuun tuli 18, kahdeksalta eri kustantajalta.

Voittaja löytyi yksimielisellä päätöksellä loppusuoralle päässeiden kolmen huipputeoksen joukosta. Kriteereitä voittajateokselle olivat muun muassa soveltuvuus suurelle yleisölle sekä luonnonsuojelusanoman edistäminen.