Hyppää sisältöön

Alkoholitutkija: Viina olutta vaarallisempaa

Vuonna 2004 toteutettu alkoholiveron alennuksen vaikutukset tiedettiin etukäteen, sanoo Stakesin erikoistutkija Esa Österberg YLE Uutisille.

“Halpa viina lisää humalahakuisuutta, maksakirrooseja ja kuolemia. Kaikki tämä tiedettiin jo veroja alennettaessa. Toisaalta tiedettiin, että samat ongelmat olisivat tulleet Viron viinojen kautta, jos veroja ei oltaisi alennettu”.

Österbergin mukaan kaikki tilastot vilkuttavat nyt siihen suuntaan, että väkevien viinien ja viinojen hintoja pitää nostaa. “Väkevät juomat lisäävät alkoholin haittoja nopeammin kuin miedot alkoholijuomat. Se vaan on niin, että viina juomalla puhdasta etyylialkoholia tulee suurempia määriä kuin olutta juomalla. Ja nykyhinnoittelu suosii kaikenlisäksi väkeviä viinejä ja kirkasta viina. Toki on sama, mistä etyylialkoholimäärä saadaan. Jos olutta pystyy juomaan yhtä paljon kuin viina, haitat ovat samat”, Österberg valottaa.

Österberg kertoo, että kuolemaan johtaneiden alkoholimyrkytysten määrä on verrannollinen väkevien alkoholijuomien myynnin vaihteluun, mutta ei oluen tai viinin myynnin vaihteluun.

“Väkevien alkoholijuomien veroa on nostettava 10 prosenttia. Mutta vaikuttaako näin pieni veron nosto juomista vähentävästi? Kyllä vaikuttaa. Samalla tavalla kuin veron laskeminen lisäsi juomista niin veron nostaminen vähentää kulutusta. Saksa esti esimerkiksi EU:n minimiveron nostamisen, koska olisi joutunut nostamaan sentillä oluen hintaa. Saksa pelkäsi verotulojen vähenemistä.”, kertoo Österberg.

Alkoholiverojen voimakkaalle nostamiselle alkoholitutkija Österberg sanoo jämptisti ei: “veroja ei voi nostaa rutkasti, koska silloin viinaralli Viroon alkaisi välittömästi.” Vesa Perälampi TV-Uutiset Stakes (siirryt toiseen palveluun) Puolueet yksimielisiä: Viina liian halpaa

.
.