Hyppää sisältöön

Tuomioja toivoi Putinin suhtautuvan vakavasti murhiin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja toivoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin suhtautuu vakavasti viimeaikaisiin, Anna Politkovskajan ja Aleksandr Litvinenkon murhiin.

- Erityisen tärkeää henkirikosten selvittäminen on, jos epäillään poliittisia ja laajempia yhteiskunnallisia kytköksiä, joita ei tietenkään vielä ole osoitettu, Tuomioja sanoi YLEn TV1:n Lauantaiseura-ohjalmassa.

Tuomioja sanoi, että tiedustelupalvelut on laitettava suurennuslasin alle ja samalla muistettava, että niillä tai osilla niistä on taipumusta omavaltaiseen toimintaan, jolla ei ole poliittisen johdon siunausta.

- Toivomuksemme varmasti on, että presidentti Putin itse näkisi ja ymmärtäisi tämän tilanteen vakavuuden ja käyttäisi kaikkia omia voimavarojaan siihen, että todellinen selvyys saadaan. Ei tässä kukaan ole häntä henkilökohtaisesti syyttämässä, eikä ole vielä mitään siihen viittaavaa olemassa, Tuomioja sanoi.

Asian selvittäminen on Tuomiojan mukaan Venäjän omien interessien mukaista.

- Vaikka nämä henkilöt olisivatkin poliittisia vastustajia tai vastenmielisiä, tälläisen selvittäminen on järjestelmän ja demokratian uskottavuuden kannalta on erityisen tärkeää.