Hyppää sisältöön

YLE tutki suurimmat maataloustuet

Suomen suurimmat maataloustuet saa valtion turve-energiayhtiö Vapon tytäryhtiö Suo Oy. Yhtiö sai vuonna 2004 ruokohelpipelloilleen tukea yli 1,2 miljoonaa euroa. Suuri osa pelloista on Pohjois-Karjalassa, mm. Pyhäselässä.

Seuraavaksi suurimmat tuensaajat olivat Kalajoella sijaitseva karjatila Bullstop (noin 841 000 euroa), sotkamolainen karjankasvattaja Eero Lukkari (568 000 euroa), sikatilallinen Gösta Lillbacka Oravaisista (529 000 euroa) sekä Mikko Elovaaran nautakarjatila Kiuruvedeltä (482 000 euroa). Eniten tukea saanut viljatila oli Jokioisissa sijaitseva Jokioisten Kartanot noin 473 000 euron tukipotilla. Maataloustukitiedot kiven takana Tietoja myönnetyistä maataloustuista on yhä vaikeaa saada, vaikka korkein hallinto-oikeus on linjannut, että tuet ovat julkista tietoa. Maa- ja metsätalousministeriö ei ole antanut tietoja suoraan, vaan ministeriö on määrännyt kuntien virkamiehet toimittamaan tukipäätökset Yleisradiolle. Määräyksestä huolimatta etenkään monet eteläpohjalaiset kunnat eivät suostu paljastamaan tukia. Lisäksi useat kunnat vaativat tietojen antamisesta suuria korvauksia. Maatalousministeriötä arvosteltu kovin sanoin

Maatalousministeriötä on arvosteltu kovin sanoin tukitietojen pimittämisestä. Ministeriön suurimpana virheenä pidetään sitä, että se kieltäytyi julkaisemasta tiedot vielä Korkeimman hallinto-oikeuden syksyllä antaman päätöksen jälkeen ja siirsi asiassa vastuun kunnille.

Pitkään oikeusasiamiehenä sekä eduskunnassa että EU:ssa toiminut Jacob Söderman moittii viranomaisia mahdollisesta virkavirheestä.

- On muistettava, että maataloussihteereillä on paljon tekemistä, eivätkä he ole erityisen korkeita virkamiehiä ja voi olla, että joissain kunnissa valtuutetut ovat painostaneet heitä. Mutta he ovat virkamiehiä ja vastuussa siitä, että lakia noudatetaan, Söderman sanoo.

Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala syyttää tukitietojen julkaisun jarruttamisesta viime kädessä keskustalaista maatalousministeriä Juha Korkeaojaa.

- Pelkkää kiusaamista ja vastuun pakoilua. Sitä paitsi tässä on aiheutettu iso vahinko Suomen avoimuusmaineelle Brysselissä, Hautala sanoo.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan on mahdollista, että maataloustuet voitaisiin tulevaisuudessa julkistaa suoraan ministeriöstä.

Rekisteri tuensaajista on olemassa, mutta tietojen julkistaminen vaatisi lakimuutoksen. Se voitaisiin Korkeaojan mukaan säätää jo ensi eduskuntavaalikaudella.