Hyppää sisältöön

Kirkan kuolema on koskettanut suomalaisia

Laulaja Kirill "Kirka" Babitzinin kuolema on koskettanut suomalaisia. Yleisö on muistanut lämmöllä rakastettua artistia useissa koskettavissa viesteissä. Kirka menehtyi sairauskohtaukseen keskiviikon vastaisena yönä kotonaan Helsingissä. Hän oli 56-vuotias.

Pop-musiikkia ja iskelmiäkin tekeväksi rock-laulajaksi itseään kutsunut Kirka levytti musiikkia lähes 40 vuotta. Pyrkimyksekseen hän kertoi muovailla musiikkia omalla tyylillään ja rikkoa rajoja.

Tavoitteena Kirkalla oli 30 levyn rajapyykki, joka jäi vain kaksi albumia vajaaksi. Lisäksi hän levytti uransa aikana toistakymmentä kokoelmaa ja lukemattomia singlejä. Viimeiseksi pitkäsoitoksi jäi vuoden 2005 syksyllä ilmestynyt Elämääni eksynyt. Kirka voitti Syksyn sävelen vuonna 1988 kappaleella Surun pyyhit silmistäni. Voittokappaleen nimikkoalbumista tuli yksi kaikkien aikojen myydyin levy Suomessa. Vuonna 1984 Kirka edusti Euroviisuissa Suomea kappaleella Hengaillaan. Muusikkoperheen kolmas poika Kirka syntyi Babitzinien emigranttiperheeseen sen kolmantena poikana ja levytti aikanaan myös veljensä Aleksandrin eli Sammyn sekä siskojensa Muskan ja Annan kanssa.Helsingissä syntyneen Kirkan muusikonura alkoi viisivuotiaana, kun hän sai Sofia-mummoltaan haitarin. Pikkupoika keikkaili jo tuolloin mm. vanhainkodeissa, ja harrastus huipentui 10-vuotiaana televiossakin nähdyn harmonikkakilpailun voittoon.

Varsinaisen läpimurtonsa Kirka teki vuonna 1967, kun hänet nostettiin The Islanders -yhtyeen laulusolistiksi Dannyn eli Ilkka Lipsasen tilalle. Jo aiemmin samana vuonna hän oli levyttänyt ensimmäisen singlensä Anna suukko vain / Silloin ihminen kaunein on Love Recordsille. Olipa Kirka nähty The Creatures -yhtyeineen myös muun muassa elokuvassa Käpy selän alla.

1970-luvulla Kirka kokeili onneaan euroviisukarsinnoissa usempaan otteeseen, kuitenkin ilman suurempaa menestystä. Hän on silti tähänkin päivään mennessä useimmin karsintoihin osallistunut artisti 19 kerrallaan.

Voitto Hengaillaan-kappaleella tuli hyvään saumaan ja suosionsa huipulle hän nousi, kun Surun pyyhit silmistäni voitti Syksyn sävelen yleisöäänestyksen ylivoimaisesti. Kappaleen nimeä kantanut albumi myi viisinkertaisesti platinaa. Yksi mestareista on poissa Menestystä jatkoi kausi Flamingo-levymerkin suojissa, joka takoi Kirkalle sarjan onnistumisia, ja vuonna 1991 Kirka sai urastaan Erikois-Emman. Kirka vietti uransa 30-vuotisjuhlaa vuonna 1997 ja kiersi maata peräti 56 konsertin edestä. Vuosituhannen lopun ilmiö suomalaisessa musiikissa oli neljän mestarin, Kirkan, Pepe Willbergin, Pave Maijasen ja Hectorin yhteiskonsertista lähtenyt Mestareiden kiertue, joka huipentui loppuunmyydylle Olympiastadionille. Vuosituhat alkoi Kirkan osalta komeasti, kun hänen suosionsa oli suurimmillaan, hän juhli 50-vuotissyntymäpäiväänsä ja nappasi toisen vuoden miessolistin Emman. Häneltä julkaistiin vielä kolme albumia. Kirkan perheeseen kuului Paula-vaimo ja viisi lasta. YLE Uutiset

.
.