Hyppää sisältöön

Qualcomm: Patenttikiistan ratkaisu Nokian käsissä

Yhdysvaltalainen siruvalmistaja Qualcomm pitää edelleen sopua Nokian kanssa hyvin epätodennäköisenä. Qualcommin Euroopan johtaja Andrew Gilbert kommentoi patenttikiistaa YLE Uutisille kännykkämessuilla Barcelonassa.

Nokia pitää Qualcommin perimiä lisenssimaksuja kohtuuttoman suurina. Yhdysvaltalaisyhtiö taas odottaa Nokian joustavan kiistassa. Yhtiöiden nykyinen sopimus umpeutuu huhtikuun alkupuolella.

- Todellisuudessa kiistan ratkaisu on Nokian käsissä. Heillä on mahdollisuus allekirjoittaa jatkosopimus, Qualcommin Euroopan johtaja Andrew Gilbert sanoo.

Nokia ei halua kommentoida keskeneräisiä neuvotteluita. Yhtiö pitää kiinni aiemmasta kannastaan, jonka mukaan sopu on mahdollinen. Qualcomm uskoo niin ikään sopuun, mutta ei määräaikaan mennessä.

- Olen hyvin vakuuttunut, että kiista ratkeaa. Me haluamme ratkaisun ja olen varma, että Nokiakin haluaa lopulta ratkaisun. Kyse on vain ajasta, Gilbert arvioi.

Nokian oma patenttisalkku on vahvistunut merkittävästi vuosien varrella, mikä vahvistaa kännykkävalmistajan neuvotteluasetelmia. Qualcomm on jopa vaatinut Nokian matkapuhelinten myyntikieltoa Yhdysvalloissa, jos sopua ei synny. Nokia ei ole pitänyt myyntikieltoa mahdollisena.

- Uskomme, että vaateemme on oikeutettu. Olemme mielestäni osoittaneet, että meillä on laajat GSM-, 3G- ja EDGE-patentit. Lisäksi nykyinen patenttikäytäntö toimii hyvin ympäri maailmaa, Andrew Gilbert sanoo.

Kiistassa on kyse suurista rahoista. Osapuolet eivät paljasta nykyisen sopimuksen yksityiskohtia, mutta tiettävästi Qualcomm perii lisenssimaksua viisi prosenttia jokaisen myydyn 3G-kännykän myyntihinnasta.

Nokian ja Qualcommin kiistalla voi olla erittäin laajoja vaikutuksia kännykkäteollisuuden patenteista maksettaviin korvauksiin. Myös muun muassa ruotsalainen Ericsson on moittinut siruyhtiön patenttimaksuja.

.
.