Venäjä vastustaa Iran-pakotteita

Venäjä vastustaa pakotteiden asettamista Iranille. Maan ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan pakotteet eivät ole oikea keino ratkaista Iranin ydinohjelmaa koskevaa kiistaa.

Pakotteiden sijaan pitäisi keskittyä käynnistämään jumiutuneet neuvottelut uudelleen, Lavrov toteaa. Hän peräänkuuluttaa Yhdysvalloilta samaa joustavuutta Iranin suhteen kuin mitä maa osoitti neuvotteluissa Pohjois-Korean kanssa.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mielestä Iranin ydinohjelmakiistan ratkaisemisessa ollaan edistytty. Hän kuitenkin tyrmää suorat neuvottelut Yhdysvaltain ja Iranin välillä tällä hetkellä. Bush sanoo Yhdysvaltojen harkitsevan neuvotteluja jatkossa, jos näyttää siltä, että niissä voitaisiin saavuttaa tuloksia.

Pohjois-Korean kanssa saavutettua sopimusta Bush kehui ainutlaatuiseksi ja tärkeäksi askeleeksi oikeaan suuntaan.

Presidentti Bush puhui keskiviikkona Washingtonissa toimittajille vuoden ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan. Bushin puhe käsitteli monia ajankohtaisia aiheita, joista Irakin tilanne nousi päällimmäiseksi.

Presidentti puolusti jälleen Irak-operaatiota ja suunnitelmaa lähettää Irakiin lisää sotilaita. Hän myös toivoi kongressin hyväksyvän Irak-operaation rahoituksen.

Bush totesi Bagdadin turvallisuusoperaation alkaneen ja piti sen onnistumista erittäin tärkeänä. Lisäksi Bush toisti epäilyt, joiden mukaan Yhdysvaltain joukkoja vastaan tehdään iskuja Iranista tuoduilla aseilla.

Reuters, Itar-Tass, AP, AFP, DPA