Hyppää sisältöön

Hallituksen ilmastopelottelu kummastuttaa järjestöjä

Ympäristöjärjestöt tyrmäävät hallituksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n arvion, että ilmastopäästöjen rajoittaminen veisi Suomesta 60 000 työpaikkaa. Suomen luonnonsuojeluliitto on tutkinut uutisen taustoja.

VATT arvioi, että vuoteen 2020 päivätyt päästötavoitteet vaikuttaisivat erityisen voimakkaasti Suomeen, koska Suomessa on paljon runsaspäästöisiä teollisuuden aloja, kuten metalli-, metsä- ja kemianteollisuutta. VATT:n valtiovarainministeriölle laatima taustaselvitys on ollut hallituksen EU-ministerivaliokunnan pohdintojen pohjana, kun hallitus valmistautui EU:n päästövähennysneuvotteluihin.

Luonnonsuojeluliiton mielestä laskelma perustuu äärivaihtoehtoon, jossa talous ei sopeudu lainkaan poliittisiin muutoksiin. VATT ei myöskään ota huomioon mahdollisuutta, että päästövähennyksiä voi tehdä muuallakin kuin kotimaassa.

SLL ihmettelee, miksi VATT unohtaa tyystin ilmastonmuutoksen torjunnasta koituvan työpaikkojen lisäyksen. Esimerkiksi jo yksinomaan tuulivoiman voimakkaan kehittämisen työllisyysvaikutukset liikkuvat eri arvioissa 7 000 - 28 000 henkilötyövuoden välillä, ja se on vain yksi ilmastonmuutoksen torjunnan myötä vahvistuva teollisuudenala, SLL huomauttaa. Samalla on muistettava, että Maailmanpankin entisen pääekonomistin Sir Nicholas Sternin raportin mukaan ilmastonmuutoksen torjumatta jättäminen sekoittaisi koko maailmantalouden. Tämäkin näkökulma puuttuu raportista, huudahtaa SLL. - On hämmästyttävää, että koko Suomen hallitus on näin härskisti tekemässä irtiottoa ilmastonmuutoksen vastaisesta rintamasta, sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristönsuojelukoordinaattori Jouni Nissinen. WWF tyrmistyi Suomen päästökannasta Myös luonnonsuojelujärjestö WWF on tyrmistynyt Suomen kielteisestä kannasta EU:n päästövähennystavoitteisiin. Järjestön mukaan Suomi on vaa'ankieliasemassa, kun EU-maat päättävät EU-komission ehdotuksesta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä yksipuolisesti 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. WWF pelkää, että Suomen kielteinen kanta vetää Puolan ja ehkä Unkarinkin mukaan yksipuolisten päästövähennysten vastustajaksi. Järjestön mielestä Suomi on vastustuksellaan vaarassa mustata maineensa modernina ympäristönsuojelua ja korkeaa teknologiaa ajavana maana. WWF korostaa, että toisin kuin Suomessa on epäilty, EU-maiden kilpailukyky ei vaarannu ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Suomi voi järjestön mielestä päinvastoin hyötyä energiateknologioiden kehittäjänä ja viejänä maailmalle Myös VTT eri linjoilla VATT:n kanssa

YLE:n Aamu-TV:ssä vieraillut Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n toimialajohtaja Mikko Kara EU:n ei usko, että päästötavoitteeseen sitoutuminen veisi Suomesta niin paljon työpaikkoja kuin VATT arvioi.

Kara arvioi myös, että sähkön hinnannousu saattaa jopa kasvattaa Suomen kilpailukykyä.

- Meillä on hyvin tehokasta energiavaltaista teollisuutta ja luulen, että jos teollisuus sopeutuu toimimaan markkinasähköllä tai korkeammalla sähkön hinnalla, niin sillon kilpailukyky jopa saattaa kasvaa. Sama sähkömarkkinoiden avautuminen ja korkeampi hinta tulevat aikanaan vastaan myöskin Kiinassa ja muualla, jotka meidän kanssamme kilpailevat, Kara sanoi.

.
.