Hyppää sisältöön

Jättiläiskalmari verkkoon Uudessa-Seelannissa

Uusiseelantilaiset kalastajat ovat saaneet verkkoonsa kaikkien aikojen suurimman kalmarin. Otuksella kerrotaan olevan painoa 450 kiloa ja pituutta kymmenen metriä. Mikäli tieto varmistuu, vanha ennätys rikkoontui 150 kilolla.

Kolossikalmari jäi kiikkiin ruokaillessaan Etelämantereen vesillä samoilla hammaskala-apajilla, joihin kalastajatkin heittivät verkkonsa. He kiskoivat kalmarin kuiville kahden tunnin kamppailun päätteeksi.

Mesonychoteuthis hamiltoni -lajiin kuuluva otus on niin iso, että siitä tehdyt mustekalarenkaat olisivat autonrenkaan kokoisia. Eläintä ei kuitenkaan aiota syödä, vaan se päätyy Uuden Seelannin kansallismuseon kokoelmiin.

Lajin edustajia on päätynyt ihmisen näkyville hyvin harvoin. Lajiluokitus tehtiin vuonna 1925 kaskelotin mahasta löytyneiden lonkeroiden perusteella, mutta vasta vuonna 2003 tutkijoiden verkkoon jäi kokonainen yksilö.

Tutkijat ovat päätelleet, että täysikasvuinen kolossikalmari voi olla pää ja lonkerot mukaan lukien jopa 25 metriä pitkä. Laji elelee ilmeisesti Etelämantereen ympäristön syvissä vesissä. Jättiläisyksikön arvellaan jääneen verkkoon 1,8 kilometrin syvyydessä.

.
.