Bagdadissa surmattu jälleen kymmeniä ihmisiä

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa väkivaltaosuudet ovat jatkuneet sunnuntainakin huolimatta Yhdysvaltain ja Irakin hallituksen laajasta turvallisuusoperaatiosta.

Itsemurhapommittaja tappoi ainakin 40 ja haavoitti yli 30 ihmistä talous- ja hallintotieteen korkeakoulun edessä. Räjähdys tapahtui koulun pääsisäänkäynnin luona.

Oppilaitos sijaitsee lähellä shiianemmistöistä Sadr Cityn kaupunginosaa. Oppilaitos on osa suurempaa Mustansiriyah-yliopistoa, jota vastaan iskettiin tammikuussa. Sunnikapinallisten tekemässä iskussa kuoli ainakin 70 ihmistä ja noin 140 loukkaantui.

Bagdadin shiia-alueille tehtiin sunnuntaina muitakin iskuja. Eteläisessä Bagdadissa shiiaenemmistöisellä alueella sijaitsevaa markkinapaikkaa tulitettiin kranaatinheittimillä ja ohjuksilla. Eri lähteiden mukaan iskuissa kuoli kolmesta kymmeneen ihmistä.

Myöhemmin Bagdadin keskiosassa Karradan shiia-alueella autopommi räjähti kauppakadun varrella. Ainakin neljä ihmistä loukkaantui.

Aamulla puolestaan autopommi räjähti lähellä raskaasti vartioitua vihreää vyöhykettä, jossa sijaitsevat Yhdysvaltain ja Britannian lähetystöt ja keskeiset Irakin hallituksen virastot. Yksi ihminen kuoli ja neljä haavoittui räjähdyksessä. Iranin suurlähetystö sijaitsee noin sadan metrin päässä räjähdyspaikalta, mutta viranomaiset eivät usko lähetystön olleen iskun kohde.

Sunnuntain vastaisena yönä Yhdysvallat teki ilmaiskuja Bagdadin kaakkoisosaan osana käynnissä olevaa operaatiota, jolla on tarkoitus kukistaa vastarinta Bagdadissa.

Lauantaina Habaniyan kaupungissa 85 kilometriä Bagdadista länteen 45 ihmistä kuoli ja 110 haavoittui, kun kuorma-autossa ollut pommi räjähti moskeijan lähellä. Bagdadissa asemiehet tekivät myös rynnäkön Irakin poliisin tarkastuspisteelle lähellä lentokenttää ja surmasivat kahdeksan poliisia.

Osana suurimittaista turvallisuusoperaatiota Yhdysvaltain joukot ovat perustaneet Irakin joukkojen kanssa yhteisiä etuvartioasemia eri puolille Bagdadia. Tämä vaikuttaa vähentäneen kilpailevien shiia- ja sunniryhmien kuolemanpartioiden tekemiä murhia, sillä murhien ja kidutuksen uhrien ruumiita on löytynyt eri puolilta kaupunkia aiempaa vähemmän.

Tavallisesti murhattuja löytyy päivittäin 40-45, mutta turvallisuusoperaation alettua määrä on ollut 5-20 päivässä. Pommi-iskut ovat kuitenkin jatkuneet ja pääkaupungin laitamilla taistelut ovat kiihtyneet.