1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU:n budjettirahoitus korvataan verolla?

Euroopan unionin rahoitusta ollaan uusimassa. Nykyisin jäsenmaat kattavat EU:n menot pääosin omista budjeteistaan, mutta tulevaisuudessa menot saatetaan rahoittaa suoraan EU:n kassaan maksettavilla veroilla.

Uudistuksen yksityiskohdista saatetaan päättää jo loppuvuodesta.

Ehdotuksen EU:n rahoituksen uudistamisesta on laatinut ranskalainen veteraanipoliitikko Alain Lamassoure, konservatiivien presidenttiehdokkaan Nicolas Sarkozyn läheinen neuvonantaja.

Sen mukaan EU:n tulorahoitus uusitaan kahdessa vaiheessa. Nykyisen budjettikauden aikana järjestelmää selkeytetään ja sen pahimmat epäkohdat poistetaan.

Toisessa vaiheessa, vuoden 2013 jälkeen, nykyisestä budjettirahoituksesta luovutaan kokonaan ja sen korvaa suoraan EU:n kassaan maksettava vero.

Virrankoski: Uudistus on tarpeen

Parlamentin budjettivaliokunnan suomalaisedustajan Kyösti Virrankosken (kesk.) mukaan uudistus on välttämätön.

- Nykyinen järjestelmä on sekava ja epäoikeudenmukainen monessa suhteessa, sanoi Virrankoski YLE Uutisille.

Virrankosken mukaan on poliittisesti täysin mahdollista, että Lamassouren ajatukset toteutuisivat.

Budjettiuudistuksen lisäksi EU:ssa valmistellaan perustuslain uudistusta. Saksalla ja Ranskalla on näistä asioista varsin yhteneväiset käsitykset ja EU:n ministerineuvosto on hiljaa siunannut niiden keskinäisen työnjaon.

Jos ne saavat Iso-Britannian mukaansa, uusi hallitusten välinen konferenssi kutsutaan koolle päättämään uudistuksen yksityiskohdista jo kuluvan vuoden marraskuussa.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén puolestaan uskoo, että EU:n budjettiuudistus ei ole etenemässä tämän vuoden aikana.

Vilénin mukaan Suomessa hallitus tai eduskunta eivät ole tehneet päätöksiä EU:n budjettiuudistuksesta.

Esimerkiksi EU-veroon Suomi on suhtautunut perinteisesti kielteisesti, sanoo Vilén. Hän muistuttaa, että päätökset sekä budjetista että perustuslaista on tehtävä EU:ssa yksimielisesti.