Hyppää sisältöön

Väyrynen panttaa valtakirjaansa

Kansanedustajaksi valittu Paavo Väyrynen (kesk.) aikoo lykätä valtakirjansa tarkastuttamista hallituksen muodostamiseen asti. Väyrysen mukaan hänelle on jo periaatteessa luvattu näkyvä paikka kotimaan politiikassa. Väyrysen mukaan kyseeseen voi tulla eduskunnan varapuhemiehen tai ministerin tehtävä.

Väyrynen ei halua kertoa, kuka hänelle on antanut lupauksen näkyvästä paikasta.

- No sitä minä en voi lähteä kertomaan, mutta sanotaanko näin, että minulla on hyviä toiveita, että jokin keskeinen paikka voi olla tarjolla, Väyrynen sanoi YLEn Lapin Uutisten haastattelussa.

Pääministeri Matti Vanhasen ja keskustan puoluesihteerin Jarmo Korhosen mukaan Väyryselle ei ole luvattu mitään paikkaa etukäteen.

Väyrynen korostaa, että hänellä on europarlamentissa vaikutusvaltainen asema. Hän haluaa takeet vaikutusvallasta myös kotimaan politiikassa ennen kuin tekee lopulliset ratkaisunsa. Paluu rivikansanedustajaksi olisi Väyrysen mielestä äänestäjien pettämistä.

Väyrysen mukaan yllätyksenä tuli se, että valinta europarlamentin ja eduskunnan välillä pitää tehdä heti. Asia varmistui Väyrysen mukaan tiistaina.

Väyrysen mukaan hän ei kiristä keskustaa vaatimuksillaan. Mikäli häntä ei haluta eduskuntaan varapuhemieheksi tai valtioneuvoston jäseneksi, hän jatkaa europarlamentissa ja palaa eduskuntaan vuonna 2009 seuraavien europarlamenttivaalien jälkeen. Väyrynen ei aio enää asettua ehdolle europarlamenttiin.

Valtakirjan tarkastuttamisella ei ole takarajaa Eduskunnan kansliasta kerrotaan, että säädösten mukaan Väyrynen voi viivästyttää valtakirjansa tarkastamista. Mitään takarajaa valtakirjan tarkastuttamisella ei ole säädetty. Kanslian mukaan vastaavaa ei ole kuitenkaan aiemmin tapahtunut. Yleensä edustajat tarkastuttavat valtakirjansa viikon sisällä. Niin kauan kuin Väyrysen valtakirjaa ei tarkasteta, keskustalla on yksi kansanedustaja vähemmän. Varaedustajaa ei kutsuta paikalle. Väyrysen takia keskusta ja kokoomus ovat eduskunnassa yhtä suuria ryhmiä. Kummallakin on nyt 50 paikkaa. Valtakirjan tarkastamisen jälkeen Väyrysellä on kolme päivää aikaa ilmoittaa, tuleeko hän Suomen eduskuntaan vai jatkaako työtään EU-parlamentissa. EU-säädösten mukaan europarlamentin jäsen ei voi samaan aikaa olla kansallisen parlamentin jäsen. Väyrynen sai eduskuntavaaleissa lähes 11 000 ääntä. Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa hänen äänisaalinsa oli yli 44 000 ääntä. Vanhanen ja Kalli: Hankalaa ja kiusallista

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä asetelma on hankala. Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä Väyrysen tilannetta, sillä tämän täytyy nyt kerralla valita europarlamentin ja eduskunnan kesken.

Vanhasen mukaan Väyryselle ei ole luvattu mitään paikkoja eduskunnassa etukäteen.

Eduskunnan puhemieheksi tiistaina valittu keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli pitää tilannetta kiusallisena. Hänen mukaansa Väyrysen päätös jättää kansanedustajapaikka toistaiseksi vastaanottamatta ei vaikuta hallitustunnusteluihin.

Kalli toivoo, ettei Väyrynen harkitsisi ratkaisuaan kovin pitkään. Kallin mukaan Väyrysellä on samat mahdollisuudet tulla valituiksi eduskunnan johtopaikoille kuin muillakin kansanedustajilla.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei myöskään lupaa Väyryselle etukäteen varmuutta vaikutusvaltaisista paikoista.

Korhonen korostaa, että hallitukseen menosta päättää puoluevaltuusto ja henkilövalinnoista puoluehallitus. Hänen mukaansa Väyrynen on samassa asemassa kuin muutkin keskustan kansanedustajat. Korhonen uskoo, että ratkaisut on tehty viimeistään vappun mennessä.