Hyppää sisältöön

Hallitustunnustelut saatiin päätökseen

Hallitustunnustelija Matti Vanhanen (kesk.) on saanut neuvottelunsa puolueiden kanssa päätökseen. Vanhanen tapasi päivän aikana Kesärannassa kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. Sekä keskustan että kokoomuksen neuvottelijat ovat epäilleet myös vihreiden yhteistyökykyä hallituksessa.

Vanhasen mukaan eniten soviteltavaa löytyi talouslinjauksista.

- Jokaisella puolueella on ollut vähän eri painotukset, mm. menoissa ja veroissa. Joistakin lainsäädäntöhankkeistakin on ollut myös hyvä keskustella, mutta valtaosa on ollut talouteen liittyviä kysymyksiä, Vanhanen selvitti.

Tärkeimpien salkkujen jaosta ei tiettävästi ole sovittu, silti Vanhanen veti jo takaisin lausuntojaan keskustalaisesta ulkoministeristä.

- Keskusta ei ole asettanut tässä suhteessa nyt muita salkkutavoitteita kuin pääministerin paikan tavoittelun.

Vihreiden sitoutuminen epäilyttää muita Lainsäädäntöhankkeista neuvottelujen polttopisteeseen nousi vesilain uudistus, joka merkitsisi muun muassa Vuotoksen tekoaltaan paluuta neuvottelupöytiin. Vuotos ja vesivoiman lisärakentaminen sopivat muille, mutta ei vihreille, jotka jatkoivat erittäin vaitonaista linjaa. Vihreiden suhtautuminen vesilakiin laajeni päivän mittaan muiden puolueiden mielissä koskemaan myös kaikkia muita tulevan hallituksen hankkeita. Varsinkin keskustassa ja kokoomuksessa epäluulot vihreiden pysymiseen yhtenäisinä hallitusrivissä ovat vahvat. - Minun silmissäni mikään puolue ei ole epäilyttävämpi kuin luotettavampi. Suhtaudun kaikkiin samalla tavalla. Tärkeintä on se, että kun yhteistyöstä sovitaan, niin tiedetään ja tiedostetaan etukäteen ne mahdolliset kipukohdat, joita neljän vuoden aikana tulee, Vanhanen kuitenkin vakuutti. Keskustassa ihmeteltiin KD:n menolisäysnäkemyksiä Puolueet jättivät Vanhaselle maanantaina vastaukset kysymyksiin hallitusohjelmasta. Puolueet karttelivat vastauksissaan jyrkkiä kynnyskysymyksiä. Osa keskustan kansanedustajista on ihmetellyt kristillisdemokraattien vastauksia hallitustunnustelijan kysymyksiin. Keskusta-arvioiden mukaan KD:n tavoitteet valtion menojen lisäämiseksi olivat yllättävän suuria. KD arvioi niin sanotuksi jakovaraksi 4 - 5 miljardia euroa vaalikauden aikana. Keskustan vastauksessa korostettiin hallituskauden alussa tarvetta varovaisiin valtion menolisäyksiin ja veronalennuksiin. Niin ikään KD:n tavoite Euroopan unionin perussopimusten uudelleen neuvottelemista heikentänee mahdollisuuksia päästä hallitukseen. Heinäluoma: SDP pitää kiinni linjastaan

SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan SDP esitti hallitustunnustelijalle vastauspaperissaan linjansa, joka näkyi jo vaaleissa. Heinäluoman mukaan SDP pitää linjastaan kiinni. Hän kommentoi tunnusteluja SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Heinäluoman mukaan SDP:n ja tunnustelija Matti Vanhasen keskusteluissa kävi ilmi, että palvelujen ja terveydenhuollon kuntoon saaminen vaativat enemmän kuin keskustan arvioimat 1,5 miljardia euroa.

- Valtion on myös oltava maksajana mukana, kun pidetään huolta, että kuntien palkat ovat kilpailukykyiset, SDP linjaa.

Vanhanen sulattelee päivän mittaan saamian lisävastauksia yön yli ja ilmoittaa varsinaisiin hallitusneuvotteluihin valitut puolueet keskiviikkona.