Hyppää sisältöön

Kansanmurhasta epäilty ruandalaismies pidätettiin Suomessa

Suomessa asuva ruandalaismies on pidätetty torstaina epäiltynä osallisuudesta Ruandan kansanmurhaan vuonna 1994. Keskusrikospoliisi on tutkinut miehen osallisuutta rikoksiin kuluvan vuoden alusta saakka.

Tutkinta tehdään yhteistyössä Ruandan oikeusviranomaisten ja YK:n asettaman kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa. Pidätetty ei ole sotarikostuomioistuimen omalla epäiltyjen listalla, mutta tuomioistuin voi silti tarjota tarpeellista tietoa Suomen viranomaisille.

Pidätetyn epäillään osallistuneen joukkotuhonnan suunnitteluun, johtamiseen ja toteuttamiseen. Esitutkinta tulee kestämään useita kuukausia.

Rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista vahvistaa, että pidätetty on Ruandan baptistikirkon johtohahmoihin kuulunut, aikoinaan Burundista Ruandaan paennut hutu. Ruandan syyttäjäviranomaisten mukaan hänen väitetään johtaneen tutseja surmannutta ryhmää.

Jutun esitutkinta tulee kestämään useita kuukausia. Mies haki turvapaikkaa saapuessaan Suomeen vuonna 2003.

Tuomiolle hän voi joutua vain Suomessa tai Ruandassa, sillä Tansaniassa toimiva Ruandan kansainvälinen tuomioistuin on jo lopettelemassa toimintaansa.

Mahdollisesta luovutuksesta Ruandaan tehdään tarvittaessa aikanaan erillinen luovutustutkinta. Ruandassa on vielä voimassa kuolemantuomio, mutta sitä ollaan poistamassa lainsäädännöstä. EU-maat eivät periaatteessa luovuta epäiltyjä maihin, joissa on heidät voidaan tuomita kuolemaan.

Ruandan viranomaisten laatiman listan mukaan, tämänpäiväisen pidätyksen jälkeen EU-maissa on vapaalla jalalla vielä 36 kansanmurhaepäiltyä.

.
.