Hyppää sisältöön

Vanhanen selvityttänyt ministerien rikostaustoja

Pääministeri Matti Vanhanen on selvityttänyt etukäteen kahden uuden hallituksen ministerin taannoisten rikosten vaikutuksen ministerinimitykseen.

Osastopäällikkö Risto Hiekkataipale Oikeuskanslerinvirastosta kertoo, että Vanhanen pyysi viraston tulkintaa perustuslain 60 pykälään, jonka mukaan ministerien tulee olla rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja.

Selvityspyyntö on koskenut kokoomuslaista asuntoministeriä Jan Vapaavuorta ja keskustan maa- ja metsätalousministeriksi nimettyä Sirkka-Liisa Anttilaa. Anttila on 1960-luvulla syyllistynyt perättömän lausuman antamiseen tuomioistuimessa. Vapaavuori on tuomittu varkaudesta, rattijuopumuksesta ja pahoinpitelystä.

Oikeuskanslerinviraston mukaan perustuslain 60 pykälä tarkoittaa yleistä rehellisyysvaatimusta. Yksittäiset rikkomukset eivät ole este ministerin paikalle, vaan este voisi muodostua lähinnä toistuvien rikosten kautta. Rehellisenä ei voitaisi pitää esimerkiksi toistuvasti harmaan talouden parissa liikkunutta henkilöä.

Osastopäällikkö Hiekkataipale kuitenkin korostaa, että ministereille ei voida tehdä systemaattista luotettavuusselvitystä, jossa esimerkiksi rikosrekisterit pengottaisiin. Luotettavuusselvitys tehdään esimerkiksi huippuvirkamiehille, poliiseille ja armeijan henkilökunnalle, mutta laki ei salli tai edellytä selvityksen tekemistä ministereille.

Ministerien rehellisyysvaatimus on ollut lakiin kirjoitettuna vuosikymmenet. Pykälän voimassaoloaikana ministereinä on toiminut useita esimerkiksi rattijuopumustuomion saaneita.