Hyppää sisältöön

Ruotsi haluaa tiiviimpää sotilasyhteistyötä

Ruotsin puolustusministeriössä kaavaillaan entistä monipuolisempaa puolustusyhteistyötä materiaalihankinnoissa ja sotakaluston kehittämisessä Suomen ja Norjan kanssa.

Ruotsi panostaa yhä voimakkaammin kansainvälisiin tehtäviin ja rahaa jää kovin vähän muuhun toimintaan, joten maa haluaa keskittää voimavaroja yhteistyöhön lähinaapureiden kanssa.

- Kaikkea yhteistyötä maalla merellä ja ilmassa kannattaa nyt tutkia, Ruotsin puolustusministeriön kansliapäällikkö Hans Gustaf Wessberg linjaa.

Yhteisiä valvontajärjestelmiä naapureiden kesken Ruotsin armeijalta on piakkoin tulossa selvitys pohjoismaisista yhteistyömahdollisuuksista. Suomen ja Ruotsin yhteisen merivalvonnan oheen kaavaillaan parhaillaan yhteistä ilmavalvontaa niin Suomen kuin Norjankin kanssa. Lisäksi Ruotsi haluaisi yhdistää voimavarat materiaalihankinnoissa ja pohjoismaisen sotakaluston kehittämisessä. Myös yhteiset sotaharjoitusalueet kaikille aselajeille ovat harkinnassa. Suomen kanssa koulutusta

Suomeen kansliapäällikkö Wessberg panee toivonsa varsinkin koulutusyhteistyössä.

Oppilasvaihto on jo ennestään tiivistä, ja nyt Wessberg väläyttää jopa maiden maanpuolustuskorkeakoulujen yhdistämistä.

- Se saattaa tulla ajankohtaiseksi, koska pienten maiden täytyy pystyä ylläpitämään korkeatasoista sotilaskoulutusta, kansliapäällikkö muistuttaa.