Hyppää sisältöön

Viron-suhteet varjostaneet Venäjän voitonpäivää

Venäjällä on juhlittu keskiviikkona voitonpäivää, jonka aikana muistettiin natsi-Saksan kukistamista sekä sodan uhreja. Venäjän presidentti Vladimir Putin arvosteli juhlapuheessaan peitellysti Viroa sankarivainajien muiston halventamisesta.

Voitonpäivää on vietetty perinteisin menoin.

Moskovan Punaisella torilla 7 000 sotilasta marssi juhlaparaatissa. Paraatiin kuului myös yhdeksän suihkuhävittäjän ylilento. Presidentti Vladimir Putin arvosteli juhlapuheessaan verhotusti Viroa sankarivainajien muiston halventamisesta. Mainitsematta Viroa nimeltä Putin tuomitsi ne, jotka väheksyvät natseista saavutetun voiton merkitystä ja häpäisevät sankareille omistettuja muistomerkkejä. Tällaiset ihmiset loukkaavat Putinin mukaan omaa kansaansa ja kylvävät epäsopua kansojen ja valtioiden välille.Kahdeksalta illalla Venäjällä pidetään minuutin hiljaisuus sodassa kuolleiden sotilaiden muistoksi. Myös Venäjän ortodoksikirkot ovat pitäneet muistojumalanpalveluksia. Voitonpäivän merkitys on entisestään korostunut Venäjällä, kun monista Neuvostoliiton ajoilta periytyvistä historiallisista juhlapäivistä on luovuttu. Virossa varaudutaan levottomuuksiin Tallinnassa Venäjän suurlähettiläs on laskenut seppeleen neuvostosotilasta esittävän patsaan juurelle sotilashautausmaalla, jonne patsas on siirretty Tõnismäeltä Tallinnan keskustasta. Vironvenäläiset ovat sen jälkeen käyneet jatkuvana virtana patsaalla sekä tuntemattoman sotilaan haudalla kunnioittamassa Neuvostoliiton sotasankareita Voiton päivänä Viron viranomaisten mukaan patsaan entisellä sijaintipaikalla on ollut rauhallista, kuten muuallakin kaupungissa. Viron viranomaiset ovat kuitenkin varautuneet levottomuuksiin, kun Viron venäläiset juhlistavat Venäjän voittoa natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa. Sisäministeri Jüri Pihl on kehottanut asukkaita olemaan tänään menemättä Tõnismäelle. Uutistoimisto BNP:n mukaan paikalla oli aamulla kymmenkunta poliisimiestä mahdollisten järjestyshäiriöiden varalta. Perinteisesti Viron venäläiset ovat vieneet toukokuun yhdeksäntenä kukkia sotilaspatsaalle, joka siirrettiin runsas viikko sitten kohun saattelemana Tallinnan sotilashautausmaalle. Kaupungin poliisivoimia on lisätty ja kiistelty patsas on erityisvalvonnassa. 9. toukokuuta -liike pyytänyt venäläisiä laskemaan kukkia pronssisotilaan vanhalle paikalle Tõnismäelle. Liike kehottaa myös ihmisiä pukeutumaan punaisiin ja kantamaan musta-oranssia tunnusnauhaa. Latviassa ja Liettuassa myös tapahtumia

Latvian pääkaupungissa Riiassa kymmeniä ihmisiä, enimmäkseen venäläisiä, on kokoontunut Voiton muistomerkille Väinäjoen vasemmalle rannalle muistelemaan natsi-Saksan häviötä toisessa maailmansodassa.

Radikaali Kansallisen voiman liitto on järjestämässä vastamielenosoitusta, jossa aiotaan heittää vanhoja rannekelloja monumentin juurelle. Mielenosoituksella järjestö haluaa muistuttaa Latvian sodan lopussa miehittäneiden neuvostojoukkojen arvottomasta käyttäytymisestä.

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa on osoitettu tukea Virolle patsaskiistassa Venäjän kanssa. Ihmiset ottivat toisiaan kiinni käsistä muodostaen ketjun sekä huusivat iskulauseita Tuomiokirkon aukiolla puolenpäivän aikaan.

Tapahtumalla liettualaiset halusivat muistuttaa kesällä 1989 muodostettua ihmisketjua, niin sanottua Baltian tietä, joka ulottui Liettuasta Latvian läpi Viroon. Tempauksella osoitettiin tuolloin Baltian maiden pyrkimystä päästä eroon Neuvostoliiton miehityksestä ja palauttaa itsenäisyytensä.

.
.