Hyppää sisältöön

Australian aboriginaalien ahdinko jatkuu

Australian alkuperäisasukkaiden, aboriginaalien sosiaalinen ja taloudellinen ahdinko näyttää jatkuvan hallituksen tukitoimista huolimatta.

Australian valtiovarainministeri Peter Costello ilmoitti tiistaina 105 miljoonan Australian dollarin suuruisesta tukipaketista aboriginaalien terveyden edistämiseen.

Tuki on osa vajaan miljardin dollarin avustusohjelmaa, jonka tavoitteena on kohentaa aboriginaalien asuinoloja ja parantaa koulutusta.

Aboriginaaliyhteisöjen terveyteen keskittyvä järjestö ja Australian Oxfam-kansalaisjärjestö pitävät tukea kuitenkin riittämättömänä.

Järjestön raportissa todetaan, että aboriginaalien odotettavissa oleva elinikä on edelleen 17 vuotta Australian muuta väestöä alhaisempi: alkuperäisasukasmiehet elävät keskimäärin 59-vuotiaiksi, valtaväestön miehet 76-vuotiaiksi. Aboriginaalinaiset puolestaan elävät noin 65-vuotiaiksi, valtaväestön naiset puolestaan yltävät 82:n vuoden korkeaan ikään.

Aboriginaaliperheiden lasten kuolleisuus on kolme kertaa muuta väestöä korkeampi.

Aborginaalien terveystilannetta seuraavat järjestöt luonnehtivat elinikäennustetta ei ainoastaan kansalliseksi vaan myös kansainväliseksi katastrofiksi, sillä muiden rikkaiden maiden alkuperäiskansojen elinikäennuste on keskimäärin vain seitsemän vuotta muuta väestöä alhaisempi.

Tilastoissa vertailtiin Uuden Seelannin, Kanadan ja Yhdysvaltain alkuperäiskansojen elinikäennusteita.

Maailman Terveysjärjestö WHO arvioi tämän kuun alussa, että Australian alkuperäisväestön terveydenhuolto on vuosisadan yleistä terveydenhuoltojärjestelmää takapajuisempi. WHO:n mukaan valtaväestössä ei ole tavattu esimerkiksi lepraa tai tuberkuloosia vuosikymmeniin.

Aboriginaaleja syrjitty vuosisatoja Aboriginaaleja muodostavat kaksi prosenttia Australian väestöstä. 20-miljoonaisesta kansasta heitä on 460 000. He ovat olleet australialaisten syrjäytynein kansanosa, muun muassa vakavien perheväkivalta-, alkoholi- ja huumeongelmien vuoksi. Aboriginaaliyhteisöjen terveysjärjestö ja Oxfam vaativatkin Australian hallitukselta nelinkertaista budjettitukea nyt myönnettyyn summaan verrattuna. Hallituksen tukipaketin turvin aboriginaaliperheiden oloja on määrä parantaa muun muassa terveyshenkilöstön kotikäynneillä, terveyskeskusten määrän lisäämisellä syrjäseuduille ja uusilla alkoholin- ja huumeiden vastaisilla kampanjoilla. Australian pääministeri John Howard toivoo aboriginaaleilta aiempaa käytännöllisempää suhtautumista yhteisönsä ongelmiin menneisyyteen nojautumisen kuten maanomistus-ja suvereenisuuskeskustelun sijasta. Eurooppalaissiirtolaiset , eritoten britit saapuivat Australiaan vuonna 1788. Ensimmäiset Kaakkois-Aasiasta saapuneet metsästäjä-keräilijät tulivat Australian mantereelle tiettävästi noin 45 000 - 60 000 vuotta sitten.Aboriginaaleilla on tiettävästi maailman vanhin tunnettu uskonto ja yksi pitkäaikaisimmista kulttuureista, joka on vaikuttanut Australiassa yli 40 000 vuotta.

Uudisasukkaiden tulo vaikeutti aboriginaalien elämää suuresti. Sairauksien ja yhteenottojen verottamat yhteisöt joutuivat vetäytymään siirtolaisten tieltä yhä syrjäisemmille seuduille, erittäin karuun sisämaahan.

Alkuperäisväestö sai äänioikeuden vuonna -63 ja Australian kansalaisuuden vasta vuonna -70.

.
.