Hyppää sisältöön

Kukkia tulvii yhä pronssisoturipatsaalle

Tallinnassa kukkien määrä kiistellyn pronssisotilaspatsaan luona lisääntyy edelleen. Vironvenäläisten virta patsaalle on jatkunut vuolaana keskiviikon voitonpäivän juhlallisuuksien jälkeen ja paikalle on myös tuotu tuhansia kukkia.

Kukkamerta ja vironvenäläisten vierailuja patsaalla pidetään hiljaisena mielenosoituksena patsaan siirtoa vastaan.

Verkkohyökkäykset Viron valtionhallintoa vastaan ovat jatkuneet. Viron puolustusministerin Jaak Aaviksoon mukaan verkkohyökkäykset eivät ole sattumaa.

Aaviksoo sanoo, että hyökkäykset ovat lähtöisin Venäjältä vaikkakin ne on kierrätetty muiden maiden kautta. Verkkohyökkäyksissä on käytetty jo miljoonia datapaketteja.

Aaviksoo kertoi Viron hallituksen olleen yhteydessä asiantuntijoihin ja parhaillaan Virossa on yhdysvaltalaisia asiantuntijoita selvittämässä verkkohyökkäyksiä. Asia on esillä myös EU:n puolustusministerien tulevassa tapaamisessa.

Huhtikuun lopulla alkanut häirintä on kaatanut Viron valtionhallinnon tietokoneita. Myös tiedotusvälineet, muun muassa Postmees-lehti on joutunut häirinnän kohteeksi. Hyökkäykset ovat haitanneet myös matkapuhelinliikennettä. Viroa vastaan on sotinut tuhansien kaapattujen tietokoneiden konearmeija eli bottnetti.

Aaviksoon mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun verkkohyökkäys on suunnattu yhtä valtiota vastaan. Viro vaatii, että kansainvälinen yhteisö laatii säännöt vastaavien tapahtumien varalta.

Viron poliisi on pidättänyt neljännen henkilön epäiltynä kahden viikon takaisten Tallinnan mellakoiden järjestämisestä. Mellakoiden takia on yhä pidätettynä yli 60 muuta ihmistä. Heitä ja satoja muita tullaan syyttämään eriasteisesta vahingonteoista.

Tallinnan väkivaltaiset mellakat alkoivat kaksi viikkoa sitten pronssisotilaspatsaan siirrosta syntyneistä jännitteistä.

.
.