Hyppää sisältöön

Suomalaismeppi: Kansallisia etuja ei saa ajaa EU:n kustannuksella

Myöhään keskiviikkoiltana pidetyssä Euroopan parlamentin täysistunnossa vasemmistoryhmän puheenvuoron käyttänyt Seppänen sanoi, ettei jäsenmailla ole oikeutta ajaa kansallista etuaan muiden EU-maiden kustannuksella.

Ryhmäpuheenvuorossaan Seppänen arveli, että Venäjälle vihamielisen politiikan tarkoituksena on synnyttää Eurooppaan uusia poliittisia jakolinjoja.

Hän varoitti Euroopan parlamenttia tukemasta tällaista kehitystä, mutta ilmoitti samalla huomanneensa, että salissa kyllä löytyi "tällaista henkeä".

Seppäsen puheenvuoroa seurasi suuressa salissa jäätävä hiljaisuus. Suosiotaan eivät osoittaneet edes omat vasemmistoryhmätoverit.

Liberaalit vaativat huippukokouksen perumista Parlamentin suurimpien ryhmien puheenvuoroissa asetuttiin selkeästi tukemaan Viroa ja tuomittiin Venäjän toimet sitä vastaan. Sekä konservatiivien että sosialistien puheenvuoroissa korostettiin samalla, että Venäjä on EU:lle sen tärkein strateginen kumppani. Edessä olevalta EU:n ja Venäjän huippukokoukselta toivottiin myönteisiä tuloksia, vaikkeivät näkymät arvioiden mukaan erityisen hyvät olekaan. Tältä linjalta poikkesi yllättäen parlamentin kolmanneksi suurin liberaalien ja demokraattien ryhmä, johon myös Suomen keskustapuolueen ja RKP:n euroedustajat kuuluvat. Ryhmän puheenjohtaja Graham Watson ilmoitti, että Venäjälle tulee antaa selkeä viesti siitä, että Viron-kokemusten kaltaisia toimia ei voida suvaita. Ryhmä esitti EU:n ja Venäjän huippukokouksen peruuttamista. YLE Uutiset

.
.