Hyppää sisältöön

Zimbabwe YK:n kestävän kehityksen toimikunnan johtoon

Zimbabwe on valittu länsimaiden ja ihmisoikeusjärjestöjen laajasta vastustuksesta huolimatta YK:n kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtajaksi. 50-jäseninen toimikunta teki valinnan äänin 26 - 21. Kolme maata pidättyi äänestämästä. Kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtajuus kiertää perinteisesti maanosalta toiselle, ja tänä vuonna oli Afrikan vuoro.

Zimbabwen hallitus valitsi YK-toimikunnan puheenjohtajan tehtävään maan ympäristö- ja turismiministerin Francis Nheman. Hän ei suostunut vielä perjantai-iltaisen valintansa jälkeen vastaamaan maataan koskevaan arvosteluun. Hän totesi, että nyt ei ole sormella osoittelun aika.

Maan YK-lähettiläs on tyrmännyt arvostelun myrskyksi vesilasissa. Lisäksi hän ihmetteli ihmetteli brittiyleisradioyhtiö BBC:lle mitä tekemistä ihmisoikeuksilla ylipäätään on kestävän kehityksen kanssa.

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben, 83, hallintoa on syytetty opposition tukahduttamisesta, korruptiosta, nälänhädän aiheuttamisesta ja laajoista taloudellisista väärinkäytöksistä.

Zimbabwe on kuluneen vuosikymmenen aikana muuttunut eteläisen Afrikan vilja-aitasta maaksi, jonka asukkailla on maailman lyhin eliniän odote: naisilla 34 ja miehillä 37 vuotta.

Maan inflaatio, yli 2 000 prosenttia, on maailman suurin. Sekä Yhdysvallat että EU ovat asettaneet Zimbabwen hallinnolle pakotteita sen ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Ympäristöministeri Francis Nheme puhui kuitenkin ylevästi kehitysmaiden talouskehityksen tarpeesta köyhyyden ja työttömyyden kitkemiseksi. "Koko organisaation uskottavuus kyseenalaisena"

Yhdysvaltain mielestä Zimbabwen valinta toimikunnan johtoon asettaa koko organisaation uskottavuuden kyseenalaiseksi.

Myös EU-puheenjohtajamaan Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel paheksui syvästi valintaa. Hän muistutti, ettei EU voi edes kutsua toimikunnan uutta puheenjohtajaa vieraakseen, sillä unioni on asettanut matkustusrajoitteita Zimbabwen hallinnolle.

YK:n kestävän kehityksen toimikunta perustettiin vuonna 1992. Sen tehtävä on ollut varmistaa samana vuonna pidetyn Rio de Janeiron ympäristö- ja kehityskonferenssin päätösten sekä muiden ympäristönsuojeluun ja kehityspolitiikkaan liittyvien sopimusten toimeenpanoa.

.
.