1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Serbian parlamentin puhemies erosi

Hallituksen muodostaminen etenee Serbiassa. Maan äärikansallismielisen Serbian radikaalipuolueen SRS:n johtaja Tomislav Nikolic erosi lauantaina parlamentin puhemiehen paikalta.

Nikolic oli pakotettu eroamaan, koska hallitusta muodostava pääministeri Vojislav Kostunican Serbian demokraattinen puolue DSS veti tukensa hänen puolueeltaan.

Viisi päivää sitten puhemieheksi nimitetty Nikolic syytti erotessaan hallitusneuvotteluihin osallistuvia puolueita lännen pokkuroimisesta.

Presidentti Boris Tadicin edustama Demokraattinen puolue DS ja pääministeri Vojislav Kostunican Serbian demokraattinen puolue DSS sopivat perjantaina uuden hallituksen kokoonpanosta kolmen kuukauden kiistelyn jälkeen. Kostunican odotetaan tuovan hallituksen kokoonpanon parlamentin äänestettäväksi ennen maanantain ja tiistain välisenä yönä umpeutuvaa takarajaa.

Jos takarajaan ei ehditä, on maassa perustuslain mukaan järjestettävä uudet vaalit.

DS- ja DSS-puolueiden lisäksi uuteen hallitukseen osallistuu myös pieni G17 Plus -puolue, mutta mutta sen sijaan tammikuisissa vaaleissa eniten parlamenttipaikkoja saanut äärikansallismielinen Serbian radikaalipuolue SRS jäisi sen ulkopuolelle. Uudella hallituskoalitiolla olisi hallussaan 130 paikkaa kaikkiaan 250-paikkaisessa parlamentissa.

Serbiassa järjestettiin parlamenttivaalit 21. tammikuuta, mutta hallituksen muodostaminen on ollut jäissä siitä asti.

EU on jo ehtinyt kiitellä kaavailtua hallituspohjaa. Esimerkiksi laajentumiskomissaari Olli Rehn totesi, että EU voi jatkaa Serbian kanssa lähentymisneuvotteluja heti, kun uusi hallitus on osoittanut sitoutumisensa.

DPA, YLE Uutiset