Hyppää sisältöön

Tutkija: Suomen merkitys Yhdysvalloille on pienentynyt

Suomen merkitys Yhdysvalloille on pienentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä, arvioi YLE Uutisten haastattelema Arizonan yliopiston vieraileva professori Keijo Korhonen. Samaan aikaan Ruotsi on kuitenkin kasvattanut rooliaan suhteessa Yhdysvaltoihin.

Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden uskotaan olevan kunnossa, vaikka Yhdysvalloissa on ollut hämmennystä siitä, kuka maatamme huipputasolla edustaa.

- Suomella ei ole enää roolia, joka sillä oli Neuvostoliiton aikana, jolloin Suomesta oltiin Yhdysvalloissa kiinnostuneita lähinnä ja ainoastaan vain siksi, että Neuvostoliiton suhtautumisesta Suomeen tehtiin yleisiä päätelmiä Neuvostoliiton ulkopolitiikan kehityksestä, Korhonen sanoo.

Vielä reilut 10 vuotta sitten kutsut Valkoiseen taloon tuntuivat Suomessa lähes itsestäänselvyyksiltä. Presidentti Tarja Haloselle kahdenkeskistä tapaamista Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa ei ole kuitenkaan järjestynyt. Sen voidaan katsoa olevan näpäytys muun muassa kriittisistä Irak-kommenteista. YLE Uutiset Halonen matkustaa Yhdysvaltoihin Halonen: Suhteet Yhdysvaltoihin ovat kunnossa

.
.