Hyppää sisältöön

Turkin presidentti esti perustuslain muutoksen

Turkin presidentti Ahmet Necdet Sezer on odotetusti estänyt vetollaan perustuslain muutoksen, joka olisi tehnyt maan presidentinvaalista suoran kansanvaalin. Nykyisin presidentin valitsee parlamentti. Presidentin mukaan uudistus on paitsi tarpeeton, myös uhka parlamentarismille.

Perustuslakiuudistus palaa nyt takaisin parlamentin pohdittavaksi. Jos parlamentti hyväksyy uudistuspaketin ilman muutoksia, Sezerin on joko hyväksyttävä uudistus tai alistettava se kansanäänestykseen.

Uudistusta oli ajanut maata hallitseva islamilainen AK-puolue, jonka presidenttiehdokas, ulkoministeri Abdullah Gül ei saanut parlamentin enemmistön tukea muutama viikko sitten pidetyssä vaalissa opposition boikotin vuoksi.

Uuden presidentin valinnasta syntynyt kiista on ajanut Turkin poliittiseen kriisiin. Ulkoministeri Gül päätti kuun alussa luopua tavoittelemasta tehtävää sen jälkeen, kun parlamentti oli jo toisen kerran epäonnistunut valinnassa.

Turkin maallinen oppositio vastusti islamilaistaustaisen Gülin valintaa, koska pitää häntä liian uskonnollisena tehtävään.

Turkin poliittista kriisiä yritetään ratkoa myös pitämällä ennenaikaiset parlamenttivaalit heinäkuun lopussa. Presidentinvaalikiista ratkaistaneen parlamenttivaalien jälkeen.

Reuters, AP

.
.