Hyppää sisältöön

Sotshin olympiakuume

Sotshi 2014 - portti tulevaisuuteen. Teksti toistuu ulkomainoksissa ja viireissä ympäri Sotshia. Se, että Sotshi on hakenut vuoden 2014 talviolympiakisoja, näkyy. Sotshissa kohtaa näinä Venäjän nousukauden aikoina monelta muultakin paikkakunnalta tutun näyn: rakennetaan.

Uusia taloja nousee. Mustanmeren rannan Sotshissa ne ovat ennen kaikkea hotelleja, kylpylöitä ja kasinoita, sillä kaupunki on Venäjän suurin lomakohde. Stalinin entinen huvilakin on nykyään hotelli, nimeltään Vihreä Lehto.

Lomakausi on jo alkanut, mikä tarkoittaa väkiluvun moninkertaistumista. Kaupungin väkiluku on 400 000, mutta kesäkaudella turisteja käy neljä miljoonaa. Alkukesästä se näkyy liikenneruuhkina, joissa madellaan kuin Moskovassa, ja moskovalaiset ennustelevat koko ajan, että muutaman vuoden kuluttua kaupunki pysähtyy. Tosin jotkut moskovalaiset lohduttavat, että voi pysähtyä, muttei lakkaa toimimasta: jonkun keinon liikkua venäläiset siinäkin tapauksessa keksivät. Sotshin lomasesongin ruuhkien autoissa näkyy tiuhaan moskovalaisia rekisterinumeroita. Moskovalaiset ovat löytäneet jälleen Sotshin, tarkemmin sanottuna moskovalaiset, joilla on rahaa. Sotshin olympiasuunnitelmassa kisapaikat sijoitetaan kahteen paikkaan. Palmurannalle nikkaroidaan olympiakylä ja hallit ja radat jääkiekkoa, taitoluistelua, pikaluistelua ja curlingia varten. Paikalliset vakuuttavat, että rannalla ei ole talvellakaan lunta eikä pakkasta. Uutta vuotta voi kuulemma niin halutessaan ottaa vastaan pelkässä t-paidassa. Alkukesästä on aurinkoa ja 30 asteen helle. Ylös Krasnaja Poljana -vuorille, jo Kaukasusvuoriston tuntumaan, raivataan metsän keskelle tilaa hiihtolajeille: pohjoismaisille hiihtolajeille, alppihiihdolle, ampumahiihdolle, freestylelle. Vuoristoon tulee neljä uutta laskettelukeskusta. >>> Olympiahankkeen taustalla Moskovan rahat >>> Kaupungille luvassa vähintäänkin mainosta >>> Ennakkosuosikki Aasiasta (siirryt toiseen palveluun)Vesa Kekäle (siirryt toiseen palveluun)