1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Olympiahankkeen taustalla Moskovan rahat

Rahasta Sotshin kisahankkeessa ei tingitä. Valtakunnalliseen Sotshin rakentamisohjelmaan on varattu rahaa 314 miljardia ruplaa eli yhdeksän miljardia euroa.

Sotshille on peräti edullista, että kaupunkia mainostetaan kesäpääkaupungiksi. Paikkakunnalla viettää kesälomaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hänen tapauksessaan se tarkoittaa, että hän tekee Sotshissa töitä kesäisin. Talvisin Putin käy mielellään laskettelemassa Krasnaja Poljanan vuorilla.

Kisahanketta puuhaavan järjestelykomitean seinältä löytyy kirje, jossa Putin lobbaa Sotshin kisaisännyyttä Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtajalle. Sotshia sanotaan myös Venäjän Rivieraksi. Kaupungissa onkin suuri puisto, jonka nimi on Riviera.

(Joskus muuten sanaillaan, että Venäjän oikeuspääkaupunki on Strasbourg, jonka ihmisoikeustuomioistuimeen oman oikeuslaitoksensa toimintaan tyytymättömät venäläiset sinkoavat ahkerasti valituksia, ja että Venäjän mediapääkaupunki on Lontoo, koska niin paljon informaatiota Venäjästä tulee julki brittimediassa.)

Putinin perässä Sotshiin ovat kiiruhtaneet myös yksityiset investoijat kuten suurliikemiehet. Esimerkiksi Krasnaja Poljanan kylässä iso raha näkyy. Kylään on jo noussut vieri viereen toinen toistaan ylellisempiä hotelleja, hotellimajoja ja huviloita.

Tosin asustelee kylässä vielä kuulemma muunlaistakin väkeä kuin vain rikkaita moskovalaisia lomailijoita. Osa elättää itsensä turistisafareilla kuten ajeluttamalla vieraita maastoautoilla kivisillä vuoristoteillä. Muorit kaupustelevat hunajaa ja hilloa.

Kerrotaan, että koska Putinkin mielellään oleskelee Sotshissa, myös Venäjän suurliikemiehet ovat kiirehtineet hankkimaan itselleen huviloita Sotshista. Investointiohjelman ja olympiakuumeen seurauksena lomakaupungissa on kiinteistöbuumi.

Uusien asuntojen hinnat ovat jo noin 3 700 euroa neliöltä, mikä alkaa jo hipoa niin ikään kiinteistöbuumia elävän Moskovan hintoja, ja jos nykyinen talouskasvu jatkuu, Moskovan ennakoidaan muutamassa vuodessa ohittavan Lontoon maailman kalleimpana kaupunkina. Tunnetuimpia Sotshiin sijoittavia suurliikemiehiä on Oleg Deripaska, Venäjän ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin vävyn vävy, joka kilpailee Chelsean omistajan Roman Abramovitshin kanssa Venäjän rikkaimman miljardöörin paikasta. Deripaska on sijoittanut niin alumiiniteollisuuteen, metsäteollisuuteen kuin autoteollisuuteen. Mutta hän laittaa miljardejaan myös Sotshin olympiahankkeeseen ja on rahoittanut kaupungin lentoaseman laajennuksen. Uusi lentoasemarakennus vihittiin käyttöön kesäkuun alussa. Deripaska rakennuttaa myös Pietarissa. 1990-luvun omistustaistelujen peruna Deripaskalla on sen verran huono maine Yhdysvaltain hallinnon silmissä, ettei hänelle vieläkään myönnetä viisumia Yhdysvaltoihin. Yhtä kisakohdetta rakentaa vuoristossa Venäjän suurin yritys, maailman suurin maakaasuyhtiö Gazprom. Sieltä löytyy jo kokonainen Gazpromin kylä hiihtohisseineen, luksusmökkeineen ja pelastusasemineen. Gazprom tekee paljon muutakin kuin pumppaa kaasua. Sillä on eri puolilla Venäjää niin hotelleja kuin kasvihuoneita. Ja totta kai on oma öljy-yhtiö, pankki, lentoyhtiö, päivälehti, radioasema, televisiokanavia ja jalkapallojoukkue, pietarilainen Zenit. Gazprom on uudelleen rekisteröitynyt Pietariin, joka Putinin synnyinkaupunkina tunnettiin nimellä Leningrad. >>> Kaupungille luvassa vähintäänkin mainosta >>> Ennakkosuosikki Aasiasta <<< Sotshin olympiakuume (siirryt toiseen palveluun)Vesa Kekäle (siirryt toiseen palveluun)