1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kaupungille on luvassa vähintäänkin mainosta

Vaikkei Sotshi saisikaan kisoja, kisahanke on kaupungille joka tapauksessa edullinen, iloitsee järjestelykomitean toiminnanjohtaja Jefim Bitenev. Hänen mukaansa uteliaisuus lisääntyy, kaupunki saa mainosta ja turisteja tulee lisää.

- Sitä paitsi rakennusohjelma viedään loppuun, saadaan kisat tai ei, Bitenev sanoo.

Kisahankkeen toteutus on ollut ympäristöjärjestöjen voimakkaan arvostelun kohde. Sotshin rannikko muodostaa ainutlaatuisen ekosysteeemin, ja vuoristossa on suuri Sotshin kansallispuisto, jonka ympäristöaktivistit pelkäävät vaurioituvan rakennustöitten takia.

Seutu on Unescon maailmanperintöluettelossa. Luonnonsuojelijat pelkäävät paikallisten peurojen, karhujen, villikissojen, lintujen, hyönteisten ja matelijoitten puolesta.

Toiminnanjohtaja Bitenev on vankkumattoman toiveikas. - Ympäristöaktivistien toiminta on vain myönteistä. Se varmistaa, että kaikki tehdään luonnon kannalta moitteettomasti.

Tosin kesäkuun alussa antamassaan teknisessä lausunnossa Kansainvälinen olympiakomitea KOK:kin oli vähän huolissaan kisahankkeen luonnolle aiheuttamista riskeistä.

On myös puhuttu siitä, pystyisikö jo nyt lomasesongin aikana ruuhkiinsa läkähtyvä Sotshi ratkomaan liikennepulmat. Ei hätää, on järjestelykomitean kanta:

- Kisat pidetään talvella, ja silloin turisteja ei täällä ole. Kaupunki on hiljainen, rauhoittelee toiminnanjohtaja.

- Levennämme nykyisiä teitä, myös Krasnaja Poljanaan menevää tietä, rakennamme ekobusseja, hyödynnämme eurooppalaisia liikenteen ohjaamisen älyjärjestelmiä, hoidamme pienoisjunat lentoasemalta vuoristoon...

Matka kaupungista Krasnaja Poljanaan ruuhkattomalla tiellä kestää vajaan tunnin. Tie on toistaiseksi yksikaistainen. Matkan varrella on muun muassa Euroopan pisin autotunneli, 2 600 metriä.

Urheiluhalleja on tarkoitus käyttää muun maailman tapaan monikäyttöareeenoina. Lomaparatiisi Sotshihan on kesäisin monenmonituisten tapahtumien kohde.

On elokuvajuhlat, olutfestivaalit ja kaikenlaisia foorumeja ja konferensseja. Lomasesongin aikaan on kuulemma joka päivä jotkin kemut. Pidettiinpä Sotshissa toissa vuonna Euroopan unionin ja Venäjän huippukokouskin.

Ennakkosuosikki Aasiasta <<< Sotshin olympiakuume <<< Olympiahankkeen taustalla Moskovan rahat (siirryt toiseen palveluun)Vesa Kekäle (siirryt toiseen palveluun)