1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ennakkosuosikki Aasiasta

On ilmeistä, että Sotshi on joka tapauksessa saanut etua kisaehdokkuudesta. Saa vaikutelman, että Putin hyödyntää jotain määräaikaan sidottua tavoitetta lietsoakseen väkeään ehostamaan asuinpaikkoja.

Pietari täytti 300 vuotta vuonna 2003, ja ennen sitä kaupunkia kunnostettiin hallinnollisilla talkoilla, tosin arvostelijoitten mielestä se rajoittui lähinnä julkisivujen maalaamiseen ja pinta-asfaltointiin.

Vuonna 2014 Venäjä aikoo järjestää Kaukoidässään Vladivostokissa Aasian ja Tyynenmeren maitten huippukokouksen. Kokousta varten Putin on määrännyt, että pitää käytännössä rakentaa kokonaan uusiksi paikallinen rähjäiseen kuntoon päässyt saari.

Tarkoitukseen osoitetaan miljardeja ja taas miljardeja ruplia. Venäläiset kulttuuriantrologit ovat huomanneet, että jo pakanallisten slaavien vuodenkierto meni niin, että kesällä ahkeroitiin urakalla, puuskittain, koko vuodentulo valmiiksi, ja talvella sitten huilattiin.

Myytin mukaan kotkien nokittavaksi tuomittu Prometeus-jumala kitui kahlittuna Kaukasusvuoristoon jossakin lähellä Sotshia. Mutta Prometeuksen oloa helpotti Agura-neito, joka toi hänelle ruokaa ja juomaa. Nykyaikana Aguran roolissa suhteessa Sotshiin taitavat olla Moskovan keskusvalta ja Putin, jotka hommaavat sille rahaa.

Kesäkuun alussa Kansainvälinen olympiakomitea KOK siis julkisti teknisen lausuntonsa, jonka perusteella tehtiin veikkailuja ennakosuosikeista. Isäntäehdokkaitahan on kolme: Sotshin lisäksi Itävallan Salzburg ja Etelä-Korean Pyeongchang. Pyeongchang ja Salzburg saivat kisavalmiudestaan mainesanan "erinomainen".

Sotshi sai vain "erittäin hyvän". Sotshin arvosanaa tiputti se, että kaikki kisapaikat pitää käytännössä rakentaa tyhjästä. Salzburgilla on jo paljon kisapaikkoja vanhastaan valmiina, mutta budjetti on KOK:n mielestä niukanlainen. Hienoiseksi ennakkosuosikiksi nousikin Pyeongchang, semminkin kuin Aasiassa on talvikisat järjestetty vain kerran aiemmin, Japanin Sapporossa 1972.

Venäläisten perusteluja tosin on, että vaikka Venäjällä on pitkät talviurheiluperinteet, Venäjällä ei ole vielä koskaan pidetty talviolympiakisoja. Olympiaisännyys olisi venäläisille tietenkin oivallinen tilaisuus jälleen nostattaa kansallista itsetuntoa.

Olympiahankkeestakin muodostuu käsitys, että vaikka Venäjällä riittää toraa muun maailman ja erityisesti useampienkin naapureittensa kanssa, venäläiset silti tahtovat olla osa muuta maailmaa.

KOK valitsee vuoden 2014 talviolympiakisojen isännän kokouksessaan Guatemalassa 4. heinäkuuta. Ainakin siihen asti venäläiset voivat koettaa nostattaa kisahenkeään Sotshissa liehuvien kisaviirien tekstejä lukemalla: "Yhdessä me voitamme!" <<< Sotshin olympiakuume <<< Olympiahankkeen taustalla Moskovan rahat <<< Kaupungille luvassa vähintäänkin mainosta (siirryt toiseen palveluun)Vesa Kekäle (siirryt toiseen palveluun)