Hyppää sisältöön

CIA:n salavankiloista kadonnut lähes 40?

Kuusi ihmisoikeusjärjestöä sanoo 39 ihmisen kadonneen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisista pidätyskeskuksista.

Pidätyskeskuksista on kadonnut ihmisoikeusjärjestöjen tuoreen raportin mukaan muun muuassa egyptiläisiä, kenialaisia, libyalaisia, marokkolaisia, pakistanilaisia ja espanjalaisia.

Raportissa julkistetaan kadonneiden nimet. Heidän nykyinen olinpaikkansa on tuntematon.

Terrorismin vastaiseen sotaan liittyviä pidätyksiä on tehty ainakin Iranissa, Irakissa, Pakistanissa, Somaliassa ja Sudanissa. Kiinni otetut on kuljetettu salaisiin pidätyskeskuksiin.

Myös pidätettyjen sukulaisia, kuten vaimoja ja lapsia, on ollut salaisesti pidätettyinä. Ihmisoikeusjärjestöt vaativat tietoa Raportin koonneet ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International, vaativat Yhdysvaltoja lakkauttamaan CIA:n salaisen pidätys- ja kuulusteluohjelman. Lisäksi ne vaativat Yhdysvaltain viranomaisia paljastamaan kaikkien pidätettyjen henkilöllisyyden, kohtalon ja nykyisen olinpaikan. Amnesty International yrittää kahden muun järjestön kanssa saada oikeusteitse tietoja kadonneista. Tietoja vaaditaan Yhdysvaltain oikeusministeriöltä, puolustusministeriöltä ja CIA:lta. Yhdysvaltain presidentti George Bush myönsi ensimmäistä kertaa viime syyskuussa salaisten vankiloiden olemassaolon. Tietoa niiden sijainnista, vankien henkilöllisyydestä tai käytetyistä kuulustelumenetelmistä ei kuitenkaan ole julkisuuteen kerrottu. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan salaisissa pidätyskeskuksissa vangit ovat alttiina monille väärinkäytöksille, kuten kidutukselle ja pahoinpitelylle.

.
.