Hyppää sisältöön

Suomen puoluerahoitus Euroopan neuvoston syyniin

Euroopan neuvoston korruptionvastainen elin Greco tekee Suomessa kesäkuussa maatarkastuksen, joka kohdistuu lahjonnan kriminalisointiin ja puoluerahoitukseen.

Greco laatii tarkastusten perusteella maatarkastusraportin, jossa se voi antaa Suomelle toimenpidesuosituksia. Raportti valmistunee tämän vuoden lopussa.

Kyseessä on Grecon (Group of States against Corruption) kolmas Suomeen kohdistuva maatarkastus. Edelliset tehtiin vuosina 2000 ja 2003.

Näissä tarkastuksissa annetuista suosituksista Suomi on toteuttanut yhtä lukuun ottamatta kaikki. Vireillä on vielä ohjeiden laatiminen tapauksiin, joissa henkilö siirtyy julkiselta sektorilta yksityisen sektorin palvelukseen tai päinvastoin.

RKP:n rahoitus nostatti keskustelua Puoluerahoituksen avoimuus nostatti keskustelua keväisten eduskuntavaalien jälkeen. YLEn ruotsinkieliset uutiset TV-Nytt paljasti vaalien jälkeen RKP:n saaneen huomattavan lahjoituksen salaperäiseltä säätiöltä. RKP:n vaalirahoitus vaalien alla yli kaksinkertaistui, ja suuri osa tästä rahoista tuli oletettavasti Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland -säätiöltä. Säätiön johtohenkilöt, jotka ovat entisiä RKP:n puoluejohtajia, kieltäytyvät kertomasta, mistä säätiö on saanut 800 000 euroa lahjoitusvaroja. Hallitus erimielinen puoluerahoituksen julkisuudesta

Hallituksessa puoluerahoituksen julkisuus aiheuttaa ristivetoa. Osa ministereistä olisi valmis laajentamaan julkisuussäännöksiä.

Myös entinen eduskunnan ja EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman on vaatinut puoluerahoituksen julkisuuden lisäämistä.

Lisäksi lahjontaa vastaan taisteleva Transparency International -järjestö on puuttunut samaan asiaan.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Helinä Lehtinen sanoo, ettei maatarkastus liity em. keskusteluun, vaan tarkastus on säännönmukaista toimintaa ja aikataulu on päätetty jo vuodenvaihteessa.

Vaalirahoituksen ongelmat kuitenkin nousevat väistämättä tarkasteluun ja on todennäköistä, että Greco antaa niistä jonkinlaisia suosituksia.

Lehtisen mukaan Grecon tarkastuksissa on lähes poikkeuksetta noussut esiin korjattavaa, ja niin todennäköisesti nytkin. Suomi on sitoutunut noudattamaan Grecon suosituksia.