Hyppää sisältöön

Napoleonin miekka myytiin ennätyshintaan

Napoleonin kullattu miekka, jota hän käytti taistellessaan Italiassa, on myyty ennätyshintaan huutokaupassa Ranskassa.

Kauppasumma nousi nelinkertaiseksi ennakkoon arvioidusta 1,2 miljoonasta eurosta. Mistään Napoloenille kuuluneesta esineestä tai yhdestäkään aseesta ei ole koskaan maksettu 4,8:aa miljoonaa euroa. Ostaja ei halunnut nimeään tietoon, mutta huutokauppakamarin mukaan miekka jää Napoleonin sukuun.

Lähes metrin mittainen miekka taottiin Napoleonille 1790-luvun lopussa. Vaikutteet olivat Napoleonin ihailemista Egyptistä ja Roomasta: terä kaartuu hieman, geometrisiä koristeita on runsaasti ja norsunluinen kahva huipentuu Juperiter-jumalan pään kuvaan.

Miekka joutui tositoimiin Marengon taistelussa Italiassa, ennen kuin Napoleon antoi sen häälahjaksi veljelleen Jeromelle vuonna 1805. Huutokaupattaessa se oli Jeromen kahdeksan jälkeläisen yhteistä omaisuutta.

Vuonna 1978 miekka julistettiin kansallisaarteeksi. Se olisi pitänyt tuoda kotimaahan ainakin viideksi kuukaudeksi vuodessa, vaikka ostaja olisi ollut ulkomaalainen.

Huutokaupassa myytiin myös muita Napoleonille kuuluneita esineitä, muun muassa useita patsaita ja turkkien säilyttämiseen tarkoitettu arkku.

Ensi kuussa myydään Lontoossa huutokaupataan yksi suurta ennakkokiinnostusta herättänyt esine: omakätinen rakkauskirje, jonka Napoleon kirjoitti kosiskellessaan tulevaa vaimoaan Josephineä. Samalla kaupan on 570 muutakin historiallisesti merkittävien henkilöiden kirjettä.