Itävalta lupaa palkkioita natsisotarikollisista

Itävalta on ensimmäistä kertaa luvannut palkkion sotarikoksista syytettyjen natsien kiinnisaamiseksi. Maan oikeusministeriö lupaa 50 000 euron palkkion sekä Aribert Heimin että Alois Brunnerin löytämiseen johtavista tiedoista. Brunner on tänä päivänä 95- ja Heim 93-vuotias.

Toisen maailmansodan aikana natsiarmeijan SS-upseerina toimineen Brunnerin uskotaan olevan osasyyllinen juutalaisten karkottamiseen Unkarista ja Kreikasta.

Ministeriön mukaan itävaltalainen oli yksi juutalaisten joukkosiirtoja organisoineen Adolf Eichmannin työtovereista. Brunnerin uskotaan elävän tätä nykyä Syyriassa.

Aribert Heim puolestaan toimi sodan aikaan lääkärinä Mauthausenin keskitysleirillä. Häntä syytetään murhanneen satoja leirillä olleita ruiskeilla tai sisäelimiä poistamalla. Heimin uskotaan elävän Espanjassa tai Etelä-Amerikassa. Saksa on luvannut hänestä 130 000 euron palkkion.

Itävaltaa on vuosikymmenten ajan syytetty hidastelusta natsien tuomisessa oikeuden eteen. Oikeusministeri Maria Berger sanoo, että maan puoli vuotta vallassa ollut vasemmisto-keskustalainen hallitus haluaa natsiajan sotarikolliset oikeuden eteen vielä kun he ovat elossa.