Hyppää sisältöön

Somaliliitto kaipaa avointa keskustelua kotouttamisen ongelmista

Pariakymmentä somalitaustaista nuorta uhkaa karkotus Suomesta. Nuoret ovat syyllistyneet muun muassa väkivalta- ja henkirikoksiin. Suomen somalit eivät usko karkotusten kuitenkaan ratkaisevan ongelmia. Somalit kaipaavat nyt avointa keskustelua puolin ja toisin siitä, mikä meni somalien kotouttamisessa pieleen.

Tällä hetkellä ulkomaalaisvirasto on määrännyt karkotettavaksi 11 somalialaista. Päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen. Kolme karkotuspäätöstä on hyväksytty myös hallinto-oikeudessa. Usea odottaa vielä käsittelyä. Kaikkiaan poliisi on ehdottanut karkotettavaksi kolmeakymmentä rikoksia tehnyttä somalialaista.

Somaliliiton puheenjohtaja Abdirizek H. Mohammad on saanut Suomen somaleiden omia ehdotuksia siitä, miten rikoskierre estettäisiin Suomeen pakolaisina tulevien keskuudessa. Karkottaminen ei ole listalla, sillä Abdirizek Mohammad tietää miten karkotettavien nuorten miesten kävisi Somaliassa.

- Siellä on erilaisia joukkoja, joihin he joutuvat heti liittymään. Heillä ei ole mitään tekemistä, eikä paikalliselle hallinnolla ole varaa ylläpitää nuoria, hän sanoo.

"Tuomio riittävä rangaistus" Karkotuspäätöksen uhkaamien nuorten miesten kontalla on muun muassa väkivalta- ja henkirikoksia. Parikymppiset miehet tulivat Suomeen sodan jaloista noin kymmenen vuotta sitten. Suomen ulkomaalaislaki sanoo, että ympäristölleen vaarallinen ulkomaalainen henkilö voidaan karkottaa Suomesta. Karkotuspäätökseen vaikuttaa muun muassa se, minkä ikäisenä henkilö on Suomeen tullut. Rajana on pidetty 9 - 10 vuoden ikää.

Somalien mielestä oikeuden antamat tuomiot ovat jo kuitenkin riittäviä rangaituksia rikollisille. Somaliliiton puheenjohtaja Abdirizek H. Mohammad sanoo, että Suomen pitäisi kantaa vastuunsa pakolaisistaan. Somaliliiton mielestä maahanmuuttajien koulutukseen ja harrastuksiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

- Ei pelkästään jalkapalloa, vaan tarvitaan muitakin harrastuksia. Somalialaisten vanhemmille pitää opettaa, että harrastuksiin liittyy hyötyjä, Mohammad sanoo.

Lisäksi Somaliliitto toivoo, että olisi yksi suurempi taho, joka koordinoisi viranomaisten kanssa Suomessa asuvien somaleiden asioita.

.
.