Korruptiosyytteet hallitusta vastaan kasvavat Argentiinassa

Argentiinassa korruptiosyytökset presidentti Nestor Kirchnerin hallitusta vastaan kasvavat samaan aikaan, kun presidentin puolison Cristina Fernandez de Kirchnerin on määrä aloittaa presidentinvaalikampanjansa.

Presidentti Nestor Kirchnerin hallituskauden loppua varjostavan korruptioskandaalin tuorein käänne on argentiinalaisen tuomioistuimen määräys puolustusministerin Nilda Garren rikostutkinnasta.

Puolustusministeri Garren epäillään syyllistyneen veronkiertoon presidentti Nestor Kirchnerin hallituksen asekaupoissa. Garre on kieltänyt syyllistyneensä laittomuuksiin. Nilda Garre on jo toinen korruptiosta epäilty naisministeri viikon sisällä.

Korruptiosyytökset Kirchnerin hallitusta kohtaan voimistuivat viikon alussa, kun talousministerin Felisa Micelin toimistosta löytyi laukku, jossa oli 60 000 dollaria käteistä. Skandaalin takia ministeri erosi tehtävistään.

Kirchnerin vaimo ilmoittanee ehdokuudestaan tänään Argentiinan presidentinvaalien ennakkosuosikkina pidetyn Cristina Fernandez de Kirchnerin on määrä ilmoittaa virallisesti ehdokkuudestaan tänään. Fernandez de Kirchner aloittaa vaalikampanjansa kotikaupungistaan La Platasta. Argentiinan presidentin Nestor Kirchnerin puoliso Cristina Fernandez de Kirchner on presidentinvaalien ennakkosuosikki, vaikka konrruptioskandaalit ja energiakriisi varjostavat vaalivuotta. Korruptiosyytökset ovat murentaneet istuvan presidentin asemaa ja voivat vaikuttaa vaalien tulokseen. Argentiina pitää parlamenttivaalit ja presidentinvaalit 28. lokakuuta. Kampanjapuheessaan Fernandez de Kirchnerin arvellaan korostavan presidentti Kirchnerin nelivuotisen hallituskauden talouskasvua ja ripeää edistymistä ihmisoikeuspolitiikassa. Nestor Kirchner on johtanut Argentiinan ulos viisi ja puoli sitten alkaneesta maan historian pahimmasta talousromahduksesta, sekä poistanut armahduslait, jotka ennen hänen kauttaan estivät vuosien 1976-1983 sotilashallituksen ihmisoikeusrikostutkinnan. Viikko sitten argentiinalainen tuomioistuin kumosi sotilashallituksen johtajien armahduksen. Ensimmäinen vaaleilla valittu naispresidentti? 54-vuotias Cristina Fernandez de Kirchner on vasemmistoperonistisen puolueen senaattori Buenos Airesin vaalipiiristä ja ammatiltaan asianajaja. Hänet on valittu Argentiinan kongressin molempiin huoneisiin, ensimmäisen kerran senaattiin 1995, edustajainhuoneeseen 1997 ja uudelleen senaattiin 2001.

Ennen kampanjan avausta Cristina Fernandez de Kirchner ei ole puhunut julkisuudessa ohjelmastaan. Mielipidekyselyjen mukaan hän voi saada n. 45 % äänistä ja voittaa ensimmäisellä vaalikierroksella. Hän johtaa mielipidekyselyjä 30 % erolla lähimpään vastustajaansa.

Argentiinan presidentinvaaleissa on 7 muuta ehdokasta. Mikäli Fernandez de Kirchner voittaa vaalit, hänestä tulee maan ensimmäinen vaaleilla valittu naispresidentti. Kenraali Juan Domingo Peronin leski Isabel Peron johti nukkehallitsijana Argentiinaa Peronin kuoleman jälkeen 1974-1976. Hänet syrjäytettiin vuoden 1976 vallankappauksessa.