Hyppää sisältöön

Tukkilauttoja Saimaalla poikkeuksellisen vähän

Puun uittaminen on vähentynyt Saimaalla lähes puolella viime vuodesta. Syynä ovat puun saannin vaikeudet Venäjältä ja talvihakkuiden epäonnistuminen, jolloin puuta ei ole riittänyt uittoon normaalia määriä. Tilanteen odotetaan korjautuvan syksyllä.

Tänä kesänä Saimaalla on liikkeellä puolenkymmentä hinaajaa - töiden vähäisyyden takia uitossa on ollut kesällä taukoja.

- Tämä vuosi on varmaan Vuoksen vesistöalueen historian huonoin uittovuosi uittomääriltään. Tänä vuonna näyttää, että uitto jää 700 000 - 750 000 kuutioon, kertoo Perkaus Oy:n toimitusjohtaja Matti Purhonen. Uittomäärät ovat lähes romahtaneet, vaikka kotimaisella puulla on kysyntää. - Viime talvi oli hakkuuolosuhteiden vuoksi erittäin huono, yhtiöt eivät saaneet hakattua talvileimikoita, Purhonen selittää. Niinpä uittokauden alkaessa vesivarastot olivat valmiiksi vajaita ja alkukesän uitto jäi puoleen tavanomaisesta. Syksyllä uitettavaa riittää enemmän, kuin kesäleimikoista tulee puuta myös uittoon. Uitto pysynee pinnalla

Toimitusjohtaja Matti Purhonen uskoo tämänvuotisen notkahduksen jäävän tilapäiseksi. Jos Venäjän puuntuonti tyrehtyy - puuta tuodaan eteläiselle Saimaalle entistä kauempaa - ja silloin uitto on edullisin kuljetusmuoto.

Mutta teollisuuden on ensin saatava kotimainen puunhankinta toimimaan normaalisti.

- Jos eletään niukkuustilassa, silloin saattaa olla samoja oireita kuin tänä keväänä oli, eli joudutaan pitkästä matkasta tuomaan puut tehtaalle kalliimmalla kuljetusmuodolla.

.
.