1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomeen tuodaan geenimuunnellulla rehulla ruokittujen sikojen lihaa

Suuri osa Suomeen tuodusta sianlihasta on todennäköisesti geenimuunnellulla rehulla tuotettua. Elintarviketeollisuusliiton johtaja Pasi Lähdetie arvioi Radiouutisten Ykkösaamussa, että Suomeen tuotava sianliha on pääosin peräisin geenimuunnellulla soijalla ruokituista eläimistä.

Lähdetie myöntää, ettei kuluttaja voi olla varma myöskään siitä, miten kotimainen liha on tuotettu, koska geenimuuntelua ei tarvitse tätä nykyä ilmoittaa.

- EU-lainsäädäntö lähtee siitä, että sellaiset tuotteet, jotka sisältävät gmo:ta, pitää merkitä, mutta kun geenimanipuloisdun aineksen DNA hajoaa eläimen ruuansulatuksessa ja sitä ei siirry eläimen ruuansulatukseen, sitä ei tarvitse merkitä. Tuontituotteiden osalta määriä ei tiedetä, mutta on hyvin todennäköistä, että suurin osa tuontilihasta on ollut gmo-rehulla syötetyistä eläimistä, Lähdetie kertoo.

Maaseudun Tulevaisuus -lehden mukaan keskipohjalainen rehuyritys on myynyt gm-soijaa parillekymmenelle suomalaistilalle jo parinkymmenelle suomalaistilalle jo puolentoista vuoden ajan.

Lähdetie ei pidä asiaa ongelmana. - Tämä on EU:ssa arkipäivää, ja koska EU:ssa merkintää ei edellytetä, ei niitä Suomessakaan ole lähdetty merkitsemään. Se rehu, jota on tuotu, on ollut EU-lainsäädännön mukaan asianmukaisesti merkitty.

Lähdetie uskoo, että jos lainsäädännön laadintavaiheessa olisi kuluttaja- tai muun informaation takia koettu tärkeäksi merkitä gm-rehulla syötetty liha, se olisi otettu huomioon. Toisaalta, EU-lainsäädäntö ei merkintöjä edellytä, silloin kotimaiset ja tuontituotteet joutuisivat hyvin eriarvoiseen asemaan, jos Suomessa tähän lähdettäisiin.