Hyppää sisältöön

Esko Aho: Karjalan palautus ei kuulosta uskottavalta

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamies, 1990-luvun alun pääministeri Esko Aho (kesk.) sanoo, ettei Karjalan palautus tavalla tai toisella 1990-luvun alussa kuulosta uskottavalta.

- Minulla olisi asiasta muistikuva, jos Karjalan palautus olisi ollut esillä. Esimerkiksi Suomen ja Venäjän naapuruussopimuksen allekirjoituksen yhteydessä tammikuussa 1992 ei tullut esiin mitään uutta.

Sen sijaan Ahon mielestä ei ole mahdotonta, että presidentti Mauno Koivistolla olisi ollut asiantuntijaryhmä, joka olisi arvioinut Karjalan palautusta ja kustannuksia.

- Koivisto käytti asiantuntijaryhmiä, jotka palvelivat presidentin omaa toimintaa.

Aho tarkensi myöhemmin torstaina YLEn TV-uutisten haastattelussa muistikuvaansa.

- En halua spekuloida enempää sillä, että oliko presidentti Koivistolla jotain valmistelutoimintaa tältä osin. En ainakaan muista, että sellaisesta olisi ollut puhetta.

Itänaapurin muutoksiin valmistauduttiin Valtiojohto valmistautui asiantuntijoiden avulla mitä erilaisimpiin uhkakuviin, jos itänaapurin imperiumi romahtaa. Karjalan tilanne oli yksi huolenaiheista. - Voidaan ajatella, jos esimerkiksi pakolaisongelmia olisi syntynyt tai elintarviketilanne olisi kärjistynyt, niin tottakai Karjala meitä hyvin lähellä olevana alueena olisi ollut ilman muuta alue, jonka vaikutukset olisivat tuntuneet myös Suomessa. - On kuitenkin toinen asia valmistautua eri asioiden varalle ja sitten toinen asia on tehdä päätöksiä asioista. Tuohon aikaan varauduttiin moneen. Myös hajoavan Neuvostoliiton ja Venäjän sisäisten levottomuuksien varalle tehtiin suunnitelmia. Vastuulliset päättäjät varautuvat aina eri vaihtoehtoihin, Aho sanoo. "Neuvottelut olisivat olleet mahdottomia"

Ulkoministeriössä työskennellyt Venäjä-asiantuntija Ilmari Susiluoto neuvoi presidentti Koivistoa itänaapuria koskevissa asioissa. Susiluodon mukaan tilanne Neuvostoliitossa oli 90-luvun alussa niin sekava, että viralliset neuvottelut Karjalan kohtalosta olisivat olleet mahdottomia. Ei edes varmuudella tiedetty, kuka Neuvostoliittoa johti - presidentti Mihail Gorbatshov vai silloinen Venäjän federaation johtaja Boris Jeltsin.

Eläkkeellä oleva diplomaatti ja entinen Viron suurlähettiläs Jaakko Blomberg sanoi keskiviikkona, ettei ole tietoinen, että presidentti Mauno Koivistolla olisi ollut asiantuntijatyöryhmä, joka olisi arvioinut luovutetun Karjalan arvoa ja jälleenrakentamista. Blomberg oli vuosina 1988 - 92 ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö.

Kainuun Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Karjala olisi ollut kaupan vuonna 1991, ja että työryhmä olisi arvioinut presidentti Mauno Koivistolle Karjalan hintaa ja korjauskustannuksia.