Hyppää sisältöön

Rusin asianajaja arvosteli Supoa lukuisista virheistä

Alpo Rusin vahingonkorvausoikeudenkäynti on päättynyt Helsingin käräjäoikeudessa. Loppulausunnoissa Rusin edustajat syyttivät rankasti suojelupoliisia ja valtiota lukuisista virheistä.

Rusin asianajaja Zacharias Sundströmin mukaan Rusille aiheutettiin vahinkoa tietoisesti aloittamalla ja sitten aiheettomasti jatkamalla esitutkintaa törkeästä vakoilusta, vuotamalla asiasta julkisuuteen tietoja ja loukkaamalla Rusin ihmisoikeuksia etenkin syyttömyysolettaman osalta.

Sundström listasi tarkemmin 15 eri virhettä, joihin hänen mukaansa valtio, lähinnä suojelupoliisi, on syyllistynyt.

Sundström pitää vakavana virheenä mm. sitä, että Supo tulkitsi Yhdysvalloista tai muualta saatua aineistoa väärin, ei halunnut uskoa saksalaisen tiedustelu-upseerin kertomaa Rusin syyttömyydestä ja Jukka Rusin ilmoitusta siitä, ettei hänen veljensä ole sekaantunut tiedusteluun.

Lisäksi Sundström arvosteli Supoa siitä, että se määräsi lain vastaisia puhekieltoja Alpo Rusille ja aloitti virallisen esitutkinnan virheellisesti, kun ei ilmoittanut epäillylle mahdollisuudesta avustajaan.

Sundström myös ihmettelee, miksi Suojelupoliisi ei vaivautunut selvittämään tarkemmin Alpo Rusin työhistoriaa, sillä siitä olisi hänen mielestään selvinnyt, että Rusi oli syytön.

- Rusilla ei yksinkertaisesti ollut pääsyä luovutettuihin asiakirjoihin tai hän oli niiden luovuttamisen aikaan ulkomailla, Sundström selvitti.

Rusi hakee 500 000 euron vahingonkorvauksia valtiolta. Arvela toisti Supon toimineen oikein Vastaajan eli valtion edustaja Aarno Arvela ei vaivautunut käymään Sundströmin 15 kohdan listaa läpi kohta kohdalta. Hän painotti, että nyt ei olla enää miettimässä syyllisyyttä tai syyttömyyttä vaan sitä, onko kyseessä moitteeton esitutkinta. Arvelan mielestä Supon toiminnassa ei ole tapahtunut virheitä eikä laiminlyöntejä. Hänen mukaansa epäily Rusia kohtaan säilyi koko esitutkinnan ajan. Arvela korosti, että poliisin tehtävä ei ole arvioida näyttöä, vaan sen tekee ja teki syyttäjä. Oikeuden päätös marraskuussa Oikeudenkäynnin lopuksi kuultiin myös asianajajien vaatimukset oikeudenkäyntikuluista. Rusin tiimi hinnoitteli itsensä yhteensä reilun 300 000 euron arvoiseksi, valtion edustajan Arvelan kuluvaatimus oli puolestaan 27 000 euroa. - Summa on hyvin kohtuullinen, oikeusvaltiolla on hintansa, Rusin asianajaja Olli Santanen tyytyi summaa kommentoimaan. Oikeus antaa asiasta ratkaisunsa 8. marraskuuta. YLE Uutiset